• KIADÓ:
  Helikon Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • OLDALSZÁM:
  288 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789634797265

Menekülés New Yorkból

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Helikon Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • OLDALSZÁM:
  288 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789634797265

Zadie Smith bámulatosan tud önmagáról írni, ha épp a manapság oly divatos autofikció műfaját műveli - s ilyenkor azt érezzük, hogy egy nagyon okos, kedves és megértő nő társaságát élvezhetjük. Zadie Smith elképesztő érzékkel tud belebújni mások bőrébe - mondjuk, egy transzvesztitáéba, aki épp új fűzőt akar vásárolni magának. Zadie Smith szuggesztív erővel tudja elképzelni a közeljövőt - azt a világot, ahol a high-tech elitje már alig érintkezik a hétköznapi emberek lepusztult világával. Zadie Smith imádja a popkultúrát, s így különös élvezettel képzeli magát Michael Jackson alakjába, aki 2001. szeptember 11-én kimenti New Yorkból Marlon Brandót és Elizabeth Taylort. Zadie Smith imád játszani a nyelvvel, és nem fél attól sem, hogy időnként azt tegye, amit ma már nagyon kevesen: hogy meghökkentő kísérleti szövegeket alkosson. De félni ettől sem kell (mármint olvasóként): Zadie Smith nagyon tud figyelni arra, hogy együtt játszhassuk vele azt az élvezetes, néha könnyűnek tűnő, néha bonyolultabb játékot, amit irodalomnak nevezünk.

Az angol apától és jamaicai anyától 1975-ben Londonban született Zadie Smith 25 éves volt első regénye, a Fehér fogak megjelenésekor. A könyv számos díjat nyert, s 2002-ben négyrészes tévésorozat is készült belőle. Ma már a kortárs brit irodalom egyik legsikeresebb, legolvasottabb (több mint 40 országban megjelenő) szerzője; regényíróként, novellistaként és esszéíróként is bravúros művek alkotója.
Férjével és két gyermekével ma már főként New Yorkban él (egyetemen tanít), s így a brit, az amerikai és a jamaicai élet egyaránt jelen van az írásaiban, melyek ugyanakkor a klasszikus és kortárs világirodalomból és korunk popkultúrájából is táplálkoznak.

További ajánlatunk

Kölykök
borító: Kölykök>
3 099 Ft
Frida
borító: Frida>
2 999 Ft
A remény napjai
borító: A remény napjai>
2 799 Ft
A fordult szív
borító: A fordult szív>
2 999 Ft
Szent Lajos király hídja
borító: Szent Lajos király hídja>
1 399 Ft
Hippi
borító: Hippi>
2 490 Ft
Száraz évszak
borító: Száraz évszak>
1 600 Ft
A Törvényalkotó
borító: A Törvényalkotó>
1 790 Ft

Hasznos holmik