Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Az újkori olimpiák története 7. rész

2000-2008

Lévai György-Ivanics Tibor

Kiadó : Kossuth Kiadó

E-könyv megjelenés éve : 2011

ISBN : 978-963-09-6731-0

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

990 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 
Úgy tűnik, a harmadik évezred elején lassan valóra válik egy régesrég élt francia fiatalember álma: olyan nemzetközi sportjáték megrendezése, amelyen a glóbusz (majdnem) minden országának versenyzői indulhatnak. A 2008-as pekingi olimpián már 204 ország közel tizenegyezer sportolója vett részt, s a következő, 2012-es londoni játékokon talán még többen lesznek. Ha ez így megy tovább, talán kevesebben mosolyogják meg a lelkes ifjú Pierre de Coubertin 1892. november 25-én elmondott beszédét: „Kétségtelen tény, hogy a telegráf, a vasút, a telefon, a tudósok kutató szenvedélye, a tudományos kongresszusok és kiállítások hatékonyabban képviselik a béke ügyét, mint bármely diplomáciai egyezmény. Nos, én úgy érzem, hogy a sport még ennél is többre képes!...”
Az olimpia zászlaját ezekben az években olyan sportemberek emelték a magasba, mint Savon, Thorpe, Phelps, Holmes, Bolt, Dibaba, Szajtyijev, Messi, Mojszejev, a mieink közül Nagy Tímea, Kovács Ágnes, Csollány Szilveszter, Igaly Diána, Vajda Attila, a Kozmann-Kis páros, Kovács Katalin, Janics Natasa, Cseh László és világklasszis vizilabdázóink… A többieket olvassák el e-könyvünkben!

A nyári olimpiák történetét bemutató e-könyvsorozatot a sporttörténész szerzők kifejezetten a multimédiapláza számára készítették, és kizárólag e-könyvben hozzáférhető. A sorozat nem csak azért érdekes és fontos, mert hosszú idő óta nem jelent meg ilyen részletes magyar nyelvű statisztika. Még ennél is fontosabb, hogy adatbázisa a legújabb kutatások eredményeit tükrözi, így néhány, a sportrajongók körében tévesen nyilvántartott eredmény a régi jegyzőkönyvek és bírói döntések utólagos felkutatásával módosult.

A sorozat részeinek felépítése azonos. Az újkori olimpiai mozgalom előzményeit bemutató két nyitófejezet (Bevezetés ; Olümpiától a megvalósulásig) után a következő nyári olimpia rövid szöveges ismertetője összefoglalja a megrendezéssel kapcsolatos tudnivalókat, megemlíti a legérdekesebb, legnagyobb vagy éppen váratlan eredményeket, a legkiemelkedőbb sportembereket, végül sorra veszi a magyar olimpiai csapat érmeit, pontot érő győzelmeit és helyezéseit. A szöveges leírás után következik a versenyek eredményeit tartalmazó részletes táblázat, melyből megismerhetők minden sportág dobogósai, valamint a magyar indulók összes helyezése.
Tartalom
Bevezető
Olümpiától a megvalósulásig
Az olimpiai játékok története (2000–2008)
XXVII. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (SIDNEY, 2000)
Eredmények
XXVIII. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (ATHÉN, 2004)
Eredmények
XXIX. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (PEKING, 2008)
Eredmények
Rövidítések

 
 

© 2010 multimediaplaza.com