• E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011

Gazdasági teljesítmények kontra társadalmi elvárások

Olvass bele!
  • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011
A nyolcvanas évek második felében gyakran hangzott el: „Bár úgy élhetnénk, ahogy élünk!” Azóta eltelt több mint húsz év, s a mondás ma is igaz, pedig mennyi minden sűrűsödött a mögöttünk hagyott két évtizedbe. Átalakult a politikai rendszer, megújult a gazdaság, változott a társadalom összetétele.

Szerzőnk – tudományos kutatóként és gyakorló közgazdászként – időutazásra hívja az olvasót, s azt mutatja be, hogy a rendszerváltozás óta elért eredmények mennyiben voltak képesek összhangot teremteni a társadalom igényei és a gazdaság teljesítményei között. Tényekből és számokból levont következtetései figyelmet érdemlőek a közvélemény és a döntéshozók számára egyaránt. Fontos megállapítás, hogy a ’90-es évtized külföldi befektetései nélkül a magyar gazdaság nem lett volna képes új növekedési pályára állni, ám a szinte korlátlanul érkező külföldi források elkényelmesítették a hazai döntéshozókat, s elmaradt a magyar gazdaság modernizálása.

A fordulat a hazai kkv-szektor felé későn következett be, s az erőtlen hazai vállalkozások pénztőke, tudástőke, helyenként erkölcsi tőke hiányában nemcsak képtelenek a gazdasági növekedés motorjává válni, de a bővített újratermelés követelményeit is csak korlátozottan képesek teljesíteni. Ebből fakadó gondjaink önmagukban is figyelmeztetőek, ám a 2008. évtől kibontakozó gazdasági válság nyilvánvalóvá tette, hogy a gazdaság teljesítményei messze elmaradnak a társadalmi igények változásától, s ez az ellentmondás csak egy átfogó gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozásával és következetes végrehajtásával oldható fel. Könyvünk e feladatok teljesítéséhez kíván támpontokat adni.

További ajánlatunk

Tényleg nincs ingyenebéd?
borító: Tényleg nincs ingyenebéd?>
2 799 Ft
Pályakezdő milliárdosok
borító: Pályakezdő milliárdosok>
2 399 Ft
Orbán Viktor fejében
borító: Orbán Viktor fejében>
1 990 Ft
Vizsgálódás a nemzetek jólétének természetéről és okairól 1.
borító: Vizsgálódás a nemzetek jólétének természetéről és okairól 1.>
1 490 Ft
A multik kapujában
borító: A multik kapujában>
1 799 Ft
A Google titok
borító: A Google titok>
2 290 Ft
A versenyképesség javítása együttműködéssel: regionális klaszterek
borító: A versenyképesség javítása együttműködéssel: regionális klaszterek>
990 Ft
Hogyan találj magadnak állást?
borító: Hogyan találj magadnak állást?>
990 Ft

Hasznos holmik