Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Két választás Magyarországon

Mikszáth Kálmán

Kiadó : Kossuth Kiadó

Oldalszám : 219 oldal

Megjelenés éve : 2011

ISBN : 9789630968874

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).

Töltse le most!

Kérjük, jelentkezzen be a letöltéshez!
 
A magyar kritikai, realista próza nagymesterének politikai regénye, a Két választás Magyarországon komoly címe ellenére meglehetősen könnyed olvasmány. Első részében megismerkedhetünk főhősével, Katánghy Menyhérttel, azaz Menyussal, majd megtudhatjuk, hogy hogyan lehet valaki érdemtelenül országgyűlési képviselő. Végül Katánghy tizenkét levelébe pillanthatunk bele, amelyeket feleségéhez, Klárához intézett.
Menyus históriájával a lecsúszott dzsentriket és azok léhűtő életmódját rajzolja le az író. A teljes lesüllyedéstől tartó hősünk mindet kipróbált, volt már orvos, aki nem igazán praktizált, betege is alig akadt. Érdekházasságot kötő férfi, aki a gazdagodás lehetőségét látta, majd a szomorú valóság kiábrándította – méltó párjára akadt Klára személyében. Aztán országgyűlési képviselővé lett; a Blandi család politikai kapcsolatainak köszönhetően megszerezte a székely Borontó mandátumát. Így került Budapestre, beásva magát a politikai életbe. Klárikának szóló leveleiben a közélet nehézségeit igyekszik ecsetelni, azonban a klubbéli kártyapartik jobban érdeklik a politika helyett. Feleségét igyekszik elkápráztatni, főleg Wekerle Sándor leírásával, és folyton-folyvást próbálja megakadályozni azt, hogy Pestre költözzön a család. Menyus karrierjének aztán maga Klári vet véget, férje ellen kampányol, ezzel eléri, hogy ne válasszák meg újra Borontó polgárai.
Menyus nem adja fel, szerez magának egy másik képviselői helyet. Ezt csínnyel, színészkedéssel, hazugságok hadával és korrupcióval éri el. Célja nem az, hogy másokat képviseljen, csupán a Tisztelt Házba szeretne bejutni. A második választás a korrupciós összejátszás tökéletes példája. Mikszáth brillírozva meséli el a történteket.
Az alakok, akiket az író felsorakoztat – a mandátumkergető, ingyenélő dzsentrihad, a manipulálható polgárság és a Képviselőházban ülő, jóformán semmihez sem értő képviselők – jól szemléltetik a közélet akkori helyzetét. Mikszáth-ot olvasni rendkívül mulatságos. Soraiban érződik a gúny, az irónia és a szórakoztatás szenvedélye.
[AZ ELSŐ VÁLASZTÁS TÖRTÉNETE]
NAGYSÁGOS KATÁNGHY MENYHÉRT KÉPVISELŐ ÚR VISZONTAGSÁGOS ÉLETE, KALANDJAI, SZERENCSÉTLENSÉGE ÉS SZERENCSÉJE
Egy fejezet, mely nem tartozik a történethez
Ne hagyd magad „ypsilon”
Szónoki siker
A praxis
Száz Napóleon
János király
Némi fátyolozott részek
A góbék nábobja
Egy megvesztegetett dinasztia
A menekülés

A KÖRTVÉLYESI CSÍNY [A MÁSODIK VÁLASZTÁS TÖRTÉNETE]
1. FEJEZET Katánghy megbukott. SZERZŐ MEGÖSMERKEDIK EGY „GÓLYÁVAL”
2. FEJEZET A homály
3. FEJEZET Körtvélyes múltjáról és jelenéről
4. FEJEZET Kovinyi in floribus
5. FEJEZET Katánghy kombinál
6. FEJEZET A csíny
7. FEJEZET Az értekezlet
Epilóg

KATÁNGHY BEJUT A PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGBA
Nagyságos Katánghy Menyhért országgyűlési képviselő úr levelei
Első levél
Második levél
Harmadik levél
Negyedik levél
Ötödik levél
Hatodik levél
Hetedik levél
Nyolcadik levél
Kilencedik levél
Tizedik levél
Katánghy Menyhért otthon
Tizenkettedik levél

 
 

© 2010 multimediaplaza.com