apple store link

Találkozás egy fiatalemberrel - Optimisták

apple store link

"Jókedvű voltam, sok mindent elfelejtettem, körülményesen meggyújtottam a szivarom, és nekivágtunk az Andrássy útnak. Én szép és drága feleségem mosolygott rám a fátyol alól, én szép kedvesem, aki, íme, szeretett, és megengedte, hogy szeressem.

A fiatalemberrel a Duna-parton találkoztam, hat óra felé. Elment mellettünk, már alkonyodott akkor, nem vettem észre. Már húsz lépésnyire lehetett, mikor hátulról megpillantottam. Egyszerre elhallgattam, és zavart nyugtalanság fogott el. A karcsú derék egy rakodóhajó hátteréből vált ki élesen, de mégis, azt hiszem, a lépéseiről ismertem rá. Kicsit kopottak a ruhák. A kezében széles füzetet vitt. Tizennyolc vagy csak tizenhét éves talán... még haboztam, nem mertem elhinni... el akartam fordulni, de egyszerre éles nyilallás vonaglott át a szívemen, és utána oly heves dobogás fogta el, hogy meg kellett álljak. Egy mozdulatát láttam meg, amint a kezét felemelte, és maga elé tartotta, ó jaj, rettenetes, ez volt a kéz, még a vágást is megismertem rajta, amit a tornateremben...

A feleségem csodálkozva nézett rám, és én hebegve mondtam:

- Kérlek... várj rám... beszélnem kell ezzel a fiatalemberrel...

És otthagytam őt és előresiettem. Nemsokára aztán meglassítottam a lépteimet. Már alkonyodott. A fiatalember nem fordult meg. Tudta, hogy mögötte vagyok. Nyugodtan ment tovább, egy hajókötélkőnél nyugodtan megállt, és a csendes Duna felé fordult s nézett át, messze a hegyek felé. Borzasztó zavarban voltam, a torkom köszörültem. Melléje álltam, hogy észrevétessem magam. Lopva a száját néztem, mely fiatalabb és keskenyebb volt még, mint az enyém. A szeme nagyobb és világosabb. Ó, ő volt az. És a füzet a kezében, a régi füzet... amit a szekrényem fenekére tettem és elfelejtettem... Nehéz, szorongó izgalom volt ez"

(részlet)

Találkozás egy fiatalemberrel

A rossz álom

Gurul a pénz

Unalom

Például ilyen az élet

Művészbecsület

A lift feljebb megy

Optimisták

A kályha mindenkihez meleg

Na végre egy egészen könnyű kis futó viszonyt fogok kötni

Buxbaumné, a fa

A tanulság

Május

Impresszum

További ajánlatunk

Esőváros
borító: Esőváros>
2 599 Ft
A zenélő angyal és más történetek
borító: A zenélő angyal és más történetek>
1 799 Ft
A zsebóra és más novellák
borító: A zsebóra és más novellák>
590 Ft
Válás Budán
borító: Válás Budán>
1 390 Ft
Kassai őrjárat
borító: Kassai őrjárat>
1 990 Ft
Hallgatni akartam
borító: Hallgatni akartam>
1 990 Ft
Optimisták
borító: Optimisták>
1 290 Ft
Ének a búzamezőkről
borító: Ének a búzamezőkről>
690 Ft

Hasznos holmik