Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Velázquez

Világhíres festők

ISBN : 978-963-09-7370-0

Kiadó : Kossuth Kiadó

Oldalszám : kb. 90 oldal

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

390 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 
Az e-könyv a Kossuth Kiadó által nyomtatásban megjelentetett nagysikerű Világhíres festők című sorozat azonos című kötetének szöveganyagát tartalmazza, az illusztrációk nélkül.

Velázquezt az utókor a XVII. század egyik legnagyobb festőjeként tiszteli. A klasszicista irányzat (Poussin) és a barokk stílus (Rubens) mellett Velázquez korában feltétlenül egyfajta „realista” áramlatot képviselt. Már legkorábbi képein is megfigyelhető a mindennapi élet részletei iránti érdeklődés és páratlan érzéke azok megörökítésére valamennyi műfajban, legyen szó vallásos, mitológiai vagy történelmi témákról, zsánerképekről vagy portrékról.

Merész kompozíciói, festészeti technikáinak változatossága óriási hatást gyakorolt a későbbi festőgenerációkra. A közvetlen utókorban Francisco Goya folytatta az általa elkezdett utat, amely a modern művészet egyik legfontosabb előfutárává tette őt, és amelynek köszönhetően Edouard Manet a „festők festőjének” nevezte. Velázquez a szerencsés kevesek közé tartozott, akiket a kortársak és az utókor egyforma rajongó tisztelettel vett körül. A személyét és művészetét övező megbecsülés halála után mindmáig töretlenül fennmaradt.

 
 

© 2010 multimediaplaza.com