Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Számítógépes nyelvészet

Természetes nyelvek használata számítógépes rendszerekben

Prószéky Gábor

ISBN : 9789639863408

Kiadó : SZAK Kiadó

718

Megjelenés éve : 2015

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

2 000 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 

Prószéky Gábor könyve 1989-ben jelent meg. Az azóta eltelt időszak látszatra sok, ami megkérdőjelezi a könyvben foglaltak érvényességét. Ez különösen a „számítógépes” szó miatt vetődik fel, mivel hozzászoktunk, hogy ezen a területen az ismeretek rendkívül gyorsan devalválódnak. Ez a könyv azonban csak jobb híján viseli a címében ezt a szót, ha most íródna, nem is ez lenne a címe. A számítógépes nyelvészet szépen fejlett alkalmazott nyelvészeti diszciplína, melyet ma inkább a nyelvtechnológia néven emlegetnek.

A forrás raritás, az eredeti kiadás egyes példányait ritkán lehet antikváriumban megtalálni, azonban a tartalma végső soron beleépült azokba a szakmai publikációkba és – sajátos módon – termékekbe, amelyek a számítástechnikai eszközök és a nyelvészet szintéziseként jelennek meg. Ami a könyvben van, valójában semmiképp nem tekinthető elavultnak, de ami nincs benne, (viszont megvan a szerző és tanítványai azóta megjelent publikációiban) az csökkenti önálló használati értékét. Jogosan tekinthetjük alapműnek, melynek bele kellene épülnie a szakma minden művelőjének tudásába, azonban ezt akadályozza a hozzáférés nehézsége.

Ezek a körülmények indokolják, hogy elektronikus könyvként kerüljön forgalomba. Ez nemcsak az elérhetőségét segítené elő, hanem az új szakmai publikációk során való felhasználását, kereshetőségét – ha a könyv felkerül az internetre, a benne levő tények, megállapítások nyílttá válnak a keresők számára.


 
 

© 2010 multimediaplaza.com