Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Számítógéppel emberi nyelven

Intelligens szövegkezelés számítógéppel

Prószéky Gábor - Kis Balázs

ISBN : 9789639863392

Kiadó : SZAK Kiadó

486

Megjelenés éve : 2015

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

2 000 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 

A szerzők, a nemzetközileg ismert MorphoLogic Kft. munkatársai, a számítógép alkalmazásának emberi nyelvi vonatkozásaival foglalkoznak. Könyvükben áttekintést nyújtanak a világon jelenleg hozzáférhető, az emberi nyelvvel kapcsolatos számítógépes eszközökről. Bemutatják a dokumentumok készítésének, tárolásának nyelvi problémáit, a szöveghelyesség ellenőrzésének eszközeit, a szöveges keresés újdonságait. Részletesen lehet olvasni a műben a fordítástámogatásról, a gépi fordítás újszerű és reális értelmezéséről, ami az európai intézményrendszerhez való csatlakozás kapcsán növekvő jelentőséggel bír. Végül áttekintik a karakter- és beszédfelismerő rendszerek nyelvi alapjait. Az ismertetett eszközök és eljárások egyszerre képviselik a legkorszerűbb tudományosságot és szolgálják a felhasználók napi érdekeit. A nemzetközi irodalomban is ritkaságnak tekinthető tematikai összetételű mű elsősorban azoknak szól, akik szakmájuk során professzionálisan használják a számítógép szövegkezelő képességeit (újságírók, fordítók, könyvkiadó szakemberek), nélkülözhetetlen a számítógépes rendszerek fejlesztőinek és üzemeltetőinek, és utoljára, de nem utolsósorban az alkalmazott nyelvészet iránt érdeklődő, ezzel a tudományággal foglalkozó tudósoknak, oktatóknak és egyetemi hallgatóknak.

A Számítógéppel emberi nyelven c. mű eredetileg 1999-ben jelent meg a SZAK Kiadó gondozásában. Ez volt az első és mind a mai napig egyetlen olyan, nagyközönségnek szánt mű, amely a számítógépek nyelvi eszközeivel és alkalmazásával foglalkozik. Ezek az alkalmazások ma még szélesebb körben elterjedtek, és szerepük van mind a professzionális informatikusok, mind a más területeken működő, de a számítógépet mindennapi eszközként használó szakemberek napi munkájában.

Ami elvi leírás a könyvben van, teljes mértékben érvényes mind a mai napig. Bizonyos gyakorlati közlések elavultak, illetve megváltoztak: ezeket az elektronikus kiadás szerkesztése során a kiadó a lehetőség mértékében korrigálta. Emellett, mivel az első megjelenés korában elektronikus kiadás nem készült, a kereshetőség és az internetes jelenlét miatt fontos az elektronikus megjelentetés.


 
 

© 2010 multimediaplaza.com