Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Ég a házunk

Thunberg, Greta

Fordította : Harrach Ágnes

Eredeti cím : Scener ur hjärtat

Kiadó : Corvina Kiadó

Megjelenés éve : 2019

288 oldal

ISBN 9789631366075

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

2 490 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 

Ég a házunk, közben mi ülünk az asztalnál és veszekszünk. Egyesek szerint nem is ég. Mások szerint nem teljesen biztos, ezért várjunk, amíg több bizonyítékunk lesz. Néhányan azt mondják, igenis ég, azonnal tennünk kell valamit. A füst egyre fojtogatóbb, a meleg elviselhetetlen: ki tudja, kijutunk-e élve? És akkor felpattan az asztaltól valaki: „tűz van!”. Egyesek szerint ez botrány, hiszen még hátra van a desszert és a szivar, és nincs az az isten, hogy ők erről lemondjanak. A többiek hőbörögnek: miért pont ő beszél, hiszen az iskolában a helye, nem szaktekintélye a témának, és különben is, biztosan áll valaki a háta mögött. Néhányan viszont elkezdik kiabálni: „tűz van, ég a házunk!”. Az emberiség önképe szerint az első két csoportba tartoznak a „normálisak”, a harmadikba a „szélsőségesek”. Törvényszerű hát, hogy egy „nem normális” kislány legyen a globális környezetvédelmi küzdelem vezéralakja.

A Thunberg-Ernman család életrajzából kiderül, hogyan nőtt fel az aspergeres Greta, milyen hatalmas áldozatokat kellett vállalnia szüleinek, valamint hogyan alakult az életük és a klímavédelem ügye az elmúlt években.

Reméljük, hogy – részben e könyv olvastán is – egyre többen kiáltanak majd tüzet, mielőtt még túl késő lenne.

Greta Thunberg 2018 augusztusán kezdte el a svéd parlament épülete előtt „iskolasztrájk a klímavédelemért” nevű tiltakozó akcióját. Hamar nemzetközi ismertségre tett szert, a környezetvédő mozgalmak fő képviselője lett. Felszólalt tüntetéseken, az ENSZ-ben, több ország parlamentjében. A közösségi oldalakon milliónál több követője van.
   Malena Ernman világhírű mezzoszoprán operaénekes, a világ számos operaházában fellépett, több lemezen is hallható. 2009-ben megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivál svéd döntőjét.
   Svante Thunberg színész, producer, később főállású apa.
   Beata Ernman énekes, édesanyja szerint tökéletes hallása van.

„Az ilyen akciók miatt érzem úgy, hogy mégis előbbre jutunk. Ha a fiatalok nem tesznek valamit, akkor végünk.”
Sir David Attenborough

„Az a komolyság, amivel Greta és rajta kívül még oly sok fiatal felhívja a figyelmet az életükre, hogy milyen élet vár rájuk, arra sarkall minket, hogy elszántabbak legyünk a klímapolitikában.”  
Angela Merkel

„A klímaaktivisták tudománytalan támadása a legnagyobb fenyegetés az iparág fejlődésére.”
Mohammed Barkindo, az OPEC főtitkára

„Thunberg és társainak iskolasztrájkja, a víziójuk a jövőről cselekvésre kell, hogy ösztönözzön minket.”
Arnold Schwarzenegger.

„A szennyezőket kell megadóztatnunk, nem az embereket. A fosszilis üzemanyagok használatát abba kell hagynunk.”
António Guterres, ENSZ-főtitkár

„Új fejezetet kell nyitni a tiszta és biztonságos energiával, olyan megújuló energiaforrásokat kell használnunk, mint a nap vagy a víz.”
Ferenc pápa


 
 

© 2010 multimediaplaza.com