apple store link google play link

A párbajozó úriember

Kultúrális örökség-sorozat

Olvass bele!
apple store link google play link

„Úriemberként gondolkodom, tehát úriember vagyok” – vallották magukról a századfordulón azok az urak, akik „a létező társadalmi rend fenntartásában másoknál nagyobb mértékben érzik magukat érdekelve, és ezért ama rendért adott esetben nagyobb tevékenységre, áldozatokra, esetleg egész egyéniségük latbavetésére, életük kockáztatására is hajlandók”.

Ki az úriember? Mik az úriemberi lét feltételei? Melyek az ennek megfelelő anyagi és műveltségi követelmények? Mi határozza meg az úriember presztízsét? Becsületsértés esetén hogyan vesz elégtételt? – Ha egy úriembert becsületében támadtak meg, azt nem lehetett megtorlatlanul hagyni, mert ezzel az illető kizárta magát az úriemberek közösségéből. Ezért párbajt vívtak a politika, a hadsereg, a sajtó, a művészet, a közigazgatás és a gazdatársadalom tagjai egyaránt, „a kaszárnyák lovaglóiskolái és a vívótermek szinte visszhangzanak a pisztolylövésektől és a kardok csattogásától”.
Ezzel a letűnt világgal ismerteti meg az olvasót Novák Béla könyve, mely tényekre alapozva, részletesen és olvasmányosan taglalja a párbaj történetét a lovagi tornáktól a párbajmánián át egészen a párbaj alkonyáig.

További ajánlatunk

A társalkodónő
borító: A társalkodónő>
2 590 Ft
Intervenciók 2020
borító: Intervenciók 2020>
3 299 Ft
A klitorisz csodálatos története
borító: A klitorisz csodálatos története>
2 999 Ft
A süketnéma Isten és más bírálatok
borító: A süketnéma Isten és más bírálatok>
3 490 Ft
Magyar menóra
borító: Magyar menóra>
2 590 Ft
A melankólia dicsérete
borító: A melankólia dicsérete>
2 590 Ft
Így szerettek ők
borító: Így szerettek ők>
5 499 Ft
Úti levelek, naplók
borító: Úti levelek, naplók>
1 200 Ft

Hasznos holmik