• KIADÓ:
  Corvina Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  184 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2020
 • ISBN:
  ISBN 9789631366938

Általad nyert szép hazát

A Himnusz és a himnuszok kalandos élete

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Corvina Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  184 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2020
 • ISBN:
  ISBN 9789631366938

Mitől vált nemzeti himnusszá a Himnusz, és mi volt a himnusz a Himnusz előtt? Mi köze van Balassi Bálintnak és a kanásztáncnak Kölcsey szövegéhez? Miért tartotta közepes versnek saját művét a költő? Hány perc alatt írta Erkel Ferenc a Himnusz zenéjét és van-e egyáltalán hiteles kottája? Miért nem akarta a 20. század elején Országgyűlés, hogy ez legyen a hivatalos himnuszunk? Miért nem engedték templomban énekelni, mióta illik állva hallgatni és miért került jogszabályba egy téves szöveg? Miért nem írt új himnuszt Rákosi kérésére Kodály Zoltán és Illyés Gyula?
És ha már himnuszok: Mi köze Kisfaludy Sándornak és a badacsonyi bornak az Európai Unió himnuszához? Miért énekelnek világszerte vallási himnuszként haszid zsidók egy szerelmes magyar virágéneket? Mitől székely a székely himnusz, és miért nem játszották 1944-ben a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarországot? Miért hasonlít a szlovák himnusz egy magyar népdalra, az izraeli himnusz pedig egy magyar katolikus egyházi dalra? Mit énekelnek magyarul a francia elit harckocsizászlóalj tagjai? Mitől magyar az uruguayi és a paraguayi himnusz? És egyáltalán: hogyan születik egy himnusz, ha magyar, azaz válhat-e alternatív himnusz a Nélküledből?

Nyáry Krisztián legújabb könyvében ezúttal nem emberek életét, hanem a Himnusz és a himnuszok kalandos történetét meséli el.

További ajánlatunk

Amikor isten volt a császár
borító: Amikor isten volt a császár>
2 599 Ft
Szépírás mint hivatás
borító: Szépírás mint hivatás>
2 299 Ft
Hozzád láncolva
borító: Hozzád láncolva>
3 999 Ft
Nevem Selma
borító: Nevem Selma>
2 799 Ft
Puddin'
borító: Puddin'>
3 499 Ft
Tűzkeresztség
borító: Tűzkeresztség>
2 490 Ft
Bábel-Budapest
borító: Bábel-Budapest>
1 890 Ft
Árulkodó nyomok
borító: Árulkodó nyomok>
2 390 Ft

Hasznos holmik