• KIADÓ:
  Helikon
 • OLDALSZÁM:
  388 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789634796367

Honmentők / honvesztők

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Helikon
 • OLDALSZÁM:
  388 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789634796367

A 20. század első felében két nagy háború pusztított a világban. A fegyveres konfliktusokból következett, hogy a korszak államvezetői jóval nagyobb számban kerültek ki magas rangú katonatisztek közül, mint békésebb időszakokban. Ez a kötet hat ilyen katonából lett európai államfő életútját mutatja be: a finn Mannerheimét, a lengyel Piłsudskiét, a magyar Horthyét, a román Antonescuét, a spanyol Francóét és a francia Pétainét.
Mindegyik portré a családi háttér és a társadalmi környezet felvillantásával kezdődik, amit iskoláztatásuk és katonai karrierjük bemutatása követ. Piłsudski kivételével valamennyien megérték a második világháborút, s mind az öten Hitler szövetségesei voltak. Országuk geopolitikai helyzetéből és saját politikai meggyőződésükből következett, hogy ezt a szövetséget nagyon különbözőképpen értelmezték és alakították. Elsősorban ezzel magyarázható, hogy mai megítélésük is jelentősen eltér.
Egyértelműen honmentőnek csak Mannerheim és Piłsudski tartható, a többieket egykori és mai híveik honmentőnek, politikai ellenfeleik honvesztőnek tartották és tartják. A hat portré ezeknek a máig nyúló emlékezetpolitikai vitáknak a bemutatásával, maga a kötet pedig a hat életút összehasonlításával zárul.

Az idén (2021-ben) éppen hetvenéves, Széchenyi-díjas magyar történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Főiskola Történelemtudományi Intézetének főállású oktatója. Fő kutatási területe a 20. század magyar politikatörténete, különös tekintettel a két világháború közötti időszakra.

További ajánlatunk

30 új meghökkentő eset a magyar történelemből
borító: 30 új meghökkentő eset a magyar történelemből>
3 299 Ft
Lukács érsek és kora
borító: Lukács érsek és kora>
1 290 Ft
Pesti lányok, 1956
borító: Pesti lányok, 1956>
1 990 Ft
A Horthy-rendszer és antiszemitizmusának mérlege
borító: A Horthy-rendszer és antiszemitizmusának mérlege>
3 590 Ft
Horthy
borító: Horthy>
2 390 Ft
Naplók könyve
borító: Naplók könyve>
1 690 Ft
Romlás és kiútkeresés
borító: Romlás és kiútkeresés>
990 Ft
Magyarok
borító: Magyarok>
1 990 Ft

Hasznos holmik