• KIADÓ:
  Helikon
 • OLDALSZÁM:
  388 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789634796367

Honmentők / honvesztők

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Helikon
 • OLDALSZÁM:
  388 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789634796367

A 20. század első felében két nagy háború pusztított a világban. A fegyveres konfliktusokból következett, hogy a korszak államvezetői jóval nagyobb számban kerültek ki magas rangú katonatisztek közül, mint békésebb időszakokban. Ez a kötet hat ilyen katonából lett európai államfő életútját mutatja be: a finn Mannerheimét, a lengyel Piłsudskiét, a magyar Horthyét, a román Antonescuét, a spanyol Francóét és a francia Pétainét.
Mindegyik portré a családi háttér és a társadalmi környezet felvillantásával kezdődik, amit iskoláztatásuk és katonai karrierjük bemutatása követ. Piłsudski kivételével valamennyien megérték a második világháborút, s mind az öten Hitler szövetségesei voltak. Országuk geopolitikai helyzetéből és saját politikai meggyőződésükből következett, hogy ezt a szövetséget nagyon különbözőképpen értelmezték és alakították. Elsősorban ezzel magyarázható, hogy mai megítélésük is jelentősen eltér.
Egyértelműen honmentőnek csak Mannerheim és Piłsudski tartható, a többieket egykori és mai híveik honmentőnek, politikai ellenfeleik honvesztőnek tartották és tartják. A hat portré ezeknek a máig nyúló emlékezetpolitikai vitáknak a bemutatásával, maga a kötet pedig a hat életút összehasonlításával zárul.

Az idén (2021-ben) éppen hetvenéves, Széchenyi-díjas magyar történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Főiskola Történelemtudományi Intézetének főállású oktatója. Fő kutatási területe a 20. század magyar politikatörténete, különös tekintettel a két világháború közötti időszakra.

További ajánlatunk

Holokauszttörténetek
borító: Holokauszttörténetek>
4 299 Ft
Kihívások, kockázatok, válaszok
borító: Kihívások, kockázatok, válaszok>
1 699 Ft
A miniszterelnök élete és halála
borító: A miniszterelnök élete és halála>
2 999 Ft
Magyar rebellisek
borító: Magyar rebellisek>
2 590 Ft
A vörös város
borító: A vörös város>
2 590 Ft
A Gresham a nácik ellen
borító: A Gresham a nácik ellen>
2 999 Ft
Hősök és árulók
borító: Hősök és árulók>
1 990 Ft
A Horthy-korszak
borító: A Horthy-korszak>
990 Ft

Hasznos holmik