• KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  216 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
 • ISBN:
  ISBN 9789634751786

Nekem írod a dalt

A könnyűzenei cenzúra a Kádár-rendszerben 

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  216 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
 • ISBN:
  ISBN 9789634751786

A hatvanas-hetvenes években elementáris erővel tört be a magyar könnyűzenei életbe a beat, majd a rock és a pop, futótűzként terjesztve el a fiatalok körében egy új, szabad, pimasz, hatalomkritikus életérzést. Az „átkos imperialista” hatás erős fejfájást okozott a szocialista prüdériának: nem söpörhették le csak úgy az asztalról, hiszen a társadalom felét maguk ellen hangolták volna. És ha már kiiktatni nem lehetett a rendszerhibát, miért ne próbálták volna maguk mellé állítani a lázadókat, és rávenni őket, hogy tényleg nekik írják a dalt?
Természetesen a diktatúra szájízének megfelelően. A kor zenészei hamar megtanulták, hogy vagy felhagynak az éles és egyértelmű bírálattal, és komoly öncenzúrának vetik alá szövegeiket, vagy a tűrt, szerencsésebb esetben támogatott kategóriából villámgyorsan a tiltott tartományba sodródhatnak. Nem elég, hogy a könnyűzenei intézmények maguk dönthettek róla, mely zeneszámokat engedélyezik, a daloknak még a Táncdal- és Sanzonbizottság próbáját is ki kellett állniuk.
Sok zenész azonban a – ha nem is mindig arany, de – középutat választotta, és megtanulta elfogadható köntösbe csomagolni az elfogadhatatlant. Hogy mit jelentett valójában a sorok között olvasni? Többek közt erről beszélget Bródy Jánossal, a magyar rocktörténelem egyik legemblematikusabb figurájával Csatári Bence történész, a korszak avatott ismerője, aki eddig egyedülálló módon vállalkozik Bródy dalszövegeinek beható elemzésére. A kötetben szót kapnak a pártállami szervek vezetői, többek között Lendvai Ildikó és Lakatos Ernő, és olyan, vékony jégen táncoló szervezőegyéniségek is, mint Nádor Katalin vagy Hajnal Gábor.
A Nekem írod a dalt páratlanul izgalmas interjúiból párhuzamosan bontakozik ki cenzorok és cenzúrázottak, a hatalom birtokosai és a hatalomtól megfosztottak világa: s persze az is, hogy semmi sem fekete-fehér.

További ajánlatunk

Kossuth Lajos hadtudományi munkálatai törökországi emigrációja alatt (1850–1851)
borító: Kossuth Lajos hadtudományi munkálatai törökországi emigrációja alatt (1850–1851)>
1 937 Ft
Honmentők / honvesztők
borító: Honmentők / honvesztők>
2 999 Ft
A Magyar Nemzet története 1938-2018
borító: A Magyar Nemzet története 1938-2018>
2 999 Ft
Szabadság, elvtársak!
borító: Szabadság, elvtársak!>
2 190 Ft
A Seuso-kincs
borító: A Seuso-kincs>
790 Ft
Levelek 1944-ből
borító: Levelek 1944-ből>
650 Ft
A Hunyadiak kora
borító: A Hunyadiak kora>
990 Ft
A bakancsos forradalom
borító: A bakancsos forradalom>
1 290 Ft

Hasznos holmik