• KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    216 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2017
  • ISBN:
    ISBN 9789634751786

Nekem írod a dalt

A könnyűzenei cenzúra a Kádár-rendszerben 

Olvass bele!
  • KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    216 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2017
  • ISBN:
    ISBN 9789634751786

A hatvanas-hetvenes években elementáris erővel tört be a magyar könnyűzenei életbe a beat, majd a rock és a pop, futótűzként terjesztve el a fiatalok körében egy új, szabad, pimasz, hatalomkritikus életérzést. Az „átkos imperialista” hatás erős fejfájást okozott a szocialista prüdériának: nem söpörhették le csak úgy az asztalról, hiszen a társadalom felét maguk ellen hangolták volna. És ha már kiiktatni nem lehetett a rendszerhibát, miért ne próbálták volna maguk mellé állítani a lázadókat, és rávenni őket, hogy tényleg nekik írják a dalt?
Természetesen a diktatúra szájízének megfelelően. A kor zenészei hamar megtanulták, hogy vagy felhagynak az éles és egyértelmű bírálattal, és komoly öncenzúrának vetik alá szövegeiket, vagy a tűrt, szerencsésebb esetben támogatott kategóriából villámgyorsan a tiltott tartományba sodródhatnak. Nem elég, hogy a könnyűzenei intézmények maguk dönthettek róla, mely zeneszámokat engedélyezik, a daloknak még a Táncdal- és Sanzonbizottság próbáját is ki kellett állniuk.
Sok zenész azonban a – ha nem is mindig arany, de – középutat választotta, és megtanulta elfogadható köntösbe csomagolni az elfogadhatatlant. Hogy mit jelentett valójában a sorok között olvasni? Többek közt erről beszélget Bródy Jánossal, a magyar rocktörténelem egyik legemblematikusabb figurájával Csatári Bence történész, a korszak avatott ismerője, aki eddig egyedülálló módon vállalkozik Bródy dalszövegeinek beható elemzésére. A kötetben szót kapnak a pártállami szervek vezetői, többek között Lendvai Ildikó és Lakatos Ernő, és olyan, vékony jégen táncoló szervezőegyéniségek is, mint Nádor Katalin vagy Hajnal Gábor.
A Nekem írod a dalt páratlanul izgalmas interjúiból párhuzamosan bontakozik ki cenzorok és cenzúrázottak, a hatalom birtokosai és a hatalomtól megfosztottak világa: s persze az is, hogy semmi sem fekete-fehér.

További ajánlatunk

Horthy Miklós, a haditengerész
borító: Horthy Miklós, a haditengerész>
2 999 Ft
Szemek a láncban
borító: Szemek a láncban>
2 999 Ft
Ellenség a baloldalon
borító: Ellenség a baloldalon>
2 999 Ft
A miniszterelnök élete és halála
borító: A miniszterelnök élete és halála>
2 999 Ft
44 meghökkentő eset a magyar történelemből. Becsület
borító: 44 meghökkentő eset a magyar történelemből. Becsület>
2 790 Ft
Búvópatakok
borító: Búvópatakok>
2 999 Ft
A végső döntés
borító: A végső döntés>
2 999 Ft
Kádár 1.
borító: Kádár 1.>
1 590 Ft

Hasznos holmik