• ISBN:
  ISBN 9786155339295
 • KIADÓ:
  Virágmandula Kft.
 • OLDALSZÁM:
  200 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2012

Egy monolit rendszer árnyalatai

Tanulmányok Magyarország 1945 utáni történelméből

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9786155339295
 • KIADÓ:
  Virágmandula Kft.
 • OLDALSZÁM:
  200 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2012

„Lehetséges-e monolit rendszer? Tudniillik a valóságban. Mert emberek képzeletében igen. Olyanokéban, akik megálmodnak és működtetni próbálnak monolit rendszereket. És olyanokéban, akik azok (szükségszerű) felbomlása után – politikai érdekből – szeretnék annak láttatni – másokkal is. Politikai híveikkel és azzá megnyerni kívánt emberekkel. S főként: az adott korszakokat személyes élmények révén nem ismerő ifjúsággal. Pedig maga a tény, hogy valamennyi eddigi monolit(nak hitt) rendszer – előbb vagy utóbb – megszűnt, mást bizonyít. Éppen azért bomlott fel, dőlt össze minden ilyen konstrukció, mert a valóságban egyik sem volt monolit. Nem csak a rendszer egésze. Az az egyeduralkodó párt sem, melyben alapját és (egyik) legfőbb eszközét látták ’megtervezőik’.”

Kötetünk szerzője – az 1980–1990-es években politikai szerepeket is vállalt kutató – levéltári és sajtóforrások feltárásán túl saját élményei és tapasztalatai alapján, vizsgálta tárgyát, s – azt „belülről” is látva, kritikusan elemezve – ad képet Magyarország 1945 utáni történetének néhány részkérdéséről. A tanulmányok és közölt források tematikája a rendszer struktúrájának és működési mechanizmusának – szerkezeti ábrákkal is illusztrált – áttekintésétől a magyarországi németek 1945 utáni sorsának okain, az 1956-os forradalom jellemzésén át az állampárton (MSZMP) belül megjelenő különböző nézetekig, s azoknak a rendszerváltás jellegére gyakorolt hatásáig terjed. Az olvasó épp úgy találhat köztük országos áttekintést, mint pécsi-baranyai történések részletes leírását.

Vonyó József (1945) címzetes egyetemi tanár, a Janus Pannonius majd a Pécsi Tudományegyetem oktatójaként Magyarország 20. századi történetét tárgyaló kurzusokat tartott. Jelentős részük a két világháború közötti, illetve a pártállam időszakának politikai intézményrendszerét vizsgálta – abból kiindulva, hogy az események csak annak a rendszernek a pontos ismeretében értelmezhetők reálisan, melynek keretében zajlottak. Egyes tanulmányai e kurzusok tapasztalatai alapján készültek, nem egy esetben a hallgatók kérdései, problémafelvetései által inspirálva.

További ajánlatunk

Kihívások, kockázatok, válaszok
borító: Kihívások, kockázatok, válaszok>
1 699 Ft
Második Trianon?
borító: Második Trianon?>
1 953 Ft
A mohácsi csata
borító: A mohácsi csata>
1 399 Ft
Láthatatlan elkövetők
borító: Láthatatlan elkövetők>
2 999 Ft
Értelmiségi válaszutak 1945 után
borító: Értelmiségi válaszutak 1945 után>
1 590 Ft
Budapest a diktatúrák árnyékában
borító: Budapest a diktatúrák árnyékában>
3 490 Ft
A Harmadik Magyar Köztársaság
borító: A Harmadik Magyar Köztársaság>
990 Ft
Demokráciából diktatúrába
borító: Demokráciából diktatúrába>
990 Ft

Hasznos holmik