• KIADÓ:
  Magvető
 • OLDALSZÁM:
  480 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789631441819

Árnyékporocska

Kner Piroska élete és receptjei

Olvasson bele!
 • KIADÓ:
  Magvető
 • OLDALSZÁM:
  480 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789631441819

Kner Piroska a Gyomai Kner Nyomda alapítójának, Kner Izidornak volt a legfiatalabb húga. 1877-ben született Gyomán, élete nagyobb részében háziasszonyként élt Rákosligeten. 1915-ben, a kor divatjának megfelelően, ő is írt egy szakácskönyvet, ám hiába remélte, hogy a családi kiadónál megjelenik, valahogy mindig hátrébb sorolódott az ő könyve. Az első világháború és az azt követő válságos időszak aztán végképp elsodorta, hisz addigra a spórolós szakácskönyvek ideje jött el. Kner Piroska kézirata a rákosligeti ház padlására került sok más holmival együtt, míg évtizedekkel később a ház új tulajdonosa ráakadt.

A gyomai Határ Győző Városi Könyvtár és a Magvető közös vállalkozásában most végre megjelenik az annak idején gondosan összeállított szakácskönyv, amely ma is tökéletesen használható, a levesektől vezet végig a desszertekig és a befőzésig. Hogy „igazságot szolgáltassunk"" Kner Piroskának, Parti Nagy Lajos egy kísérő könyvben idézi meg élete fontosabb mozzanatait a családi levelezés és más dokumentumok alapján. Az „emlékmondatok"" varázslatos bepillantást adnak az ismeretlenség homályából épp csak kiemelkedő nőalak és családja, a nagy múltú nyomdász- és művészdinasztia küzdelmes sorsába.

A két könyvet Kner Antikva betűkből, Kozma Lajos díszítőelemeit felhasználva tervezte Pintér József, és a Gyomai Kner Nyomda nyomtatja, ahogy annak idején történhetett volna.

További ajánlatunk

A halál hét kora
borító: A halál hét kora>
3 299 Ft
A cirkadián diabéteszkód
borító: A cirkadián diabéteszkód>
3 299 Ft
Big Magic
borító: Big Magic>
2 390 Ft
Mit mondjak, hogyan mondjam?
borító: Mit mondjak, hogyan mondjam?>
2 990 Ft
Egészség, betegség, diskurzus
borító: Egészség, betegség, diskurzus>
2 500 Ft
Tiszta Szex
borító: Tiszta Szex>
3 490 Ft
Talpmasszázs otthon
borító: Talpmasszázs otthon>
690 Ft
Házi pékség
borító: Házi pékség>
690 Ft

Hasznos holmik