• KIADÓ:
  Magvető
 • OLDALSZÁM:
  480 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789631441819

Árnyékporocska

Kner Piroska élete és receptjei

Olvasson bele!
 • KIADÓ:
  Magvető
 • OLDALSZÁM:
  480 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789631441819

Kner Piroska a Gyomai Kner Nyomda alapítójának, Kner Izidornak volt a legfiatalabb húga. 1877-ben született Gyomán, élete nagyobb részében háziasszonyként élt Rákosligeten. 1915-ben, a kor divatjának megfelelően, ő is írt egy szakácskönyvet, ám hiába remélte, hogy a családi kiadónál megjelenik, valahogy mindig hátrébb sorolódott az ő könyve. Az első világháború és az azt követő válságos időszak aztán végképp elsodorta, hisz addigra a spórolós szakácskönyvek ideje jött el. Kner Piroska kézirata a rákosligeti ház padlására került sok más holmival együtt, míg évtizedekkel később a ház új tulajdonosa ráakadt.

A gyomai Határ Győző Városi Könyvtár és a Magvető közös vállalkozásában most végre megjelenik az annak idején gondosan összeállított szakácskönyv, amely ma is tökéletesen használható, a levesektől vezet végig a desszertekig és a befőzésig. Hogy „igazságot szolgáltassunk"" Kner Piroskának, Parti Nagy Lajos egy kísérő könyvben idézi meg élete fontosabb mozzanatait a családi levelezés és más dokumentumok alapján. Az „emlékmondatok"" varázslatos bepillantást adnak az ismeretlenség homályából épp csak kiemelkedő nőalak és családja, a nagy múltú nyomdász- és művészdinasztia küzdelmes sorsába.

A két könyvet Kner Antikva betűkből, Kozma Lajos díszítőelemeit felhasználva tervezte Pintér József, és a Gyomai Kner Nyomda nyomtatja, ahogy annak idején történhetett volna.

További ajánlatunk

Az eredeti alacsony FODMAP- étrend
borító: Az eredeti alacsony FODMAP- étrend>
4 499 Ft
Az arany folyam - A sör életrajza
borító: Az arany folyam - A sör életrajza>
3 499 Ft
Napfényvitamin
borító: Napfényvitamin>
2 999 Ft
Sisu és én 
borító: Sisu és én >
2 999 Ft
A paleo gyermek
borító: A paleo gyermek>
2 999 Ft
Egy űrhajós tanácsai földlakóknak
borító: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak>
2 490 Ft
Frissen fagyasztva
borító: Frissen fagyasztva>
690 Ft
Ezer jó fű
borító: Ezer jó fű>
690 Ft

Hasznos holmik