• ISBN:
    9789633558867
  • KIADÓ:
    Park Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2023
  • OLDALSZÁM:
    460
  • SZERZŐ:
    Frans de Waal

Mások

Olvass bele!
  • ISBN:
    9789633558867
  • KIADÓ:
    Park Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2023
  • OLDALSZÁM:
    460
  • SZERZŐ:
    Frans de Waal

A The New York Times-sikerlistás Mama utolsó ölelése szerzőjétől 

"Lebilincselő olvasmány, amely tudományosan megalapozott, együttérző és kiegyensúlyozott álláspontot képvisel a biológiai és társadalmi nem kérdése körüli legélesebb vitákban." - Yuval Noah Harari 

Ki hitte volna, hogy a hím bonobók ugyanolyan gyengéden gondoskodnak egy csecsemőről, mint a nőstények - de csak akkor, ha egyetlen nőstény sincs jelen? És azt, hogy az emberszabásúak hím és nőstény kölykei más-más játékokat választanak, csakúgy, mint a kisfiúk és a kislányok? És mit tanulhatunk abból a megfigyelésből, hogy a bonobók szexualitását nem az utódnemzés, hanem az örömszerzés és az intimitáskeresés motiválja? Ráadásul nem kizárólag heteroszexuális viszonyokban. Vajon mit jelent mindez ránk, emberekre nézve? 

Frans de Waal világhírű főemlőskutató évtizedek óta tanulmányozza a bonobók és a csimpánzok, az emberhez genetikailag legközelebb álló két faj viselkedését. Nemekkel kapcsolatos megfigyelései nyomán arra a következtetésre jutott, hogy bár a biológiai nem és a gender között van kapcsolat a főemlősök és az emberek esetében is, a biológia egyáltalán nem indokolja férfiak és nők társadalmi egyenlőtlenségét. De Waal az emberszabásúak társadalmainak bemutatásán keresztül megkérdőjelezi a férfiasságról és a nőiességről szóló hiedelmeket - mindazt, amit általában a tekintélyről, a vezetőkről, a versengésről és az együttműködésről gondolunk.

Test és elme, biológia és kultúra egyaránt meghatároz bennünket. Férfiak és nők mások, azonban "az embereknek nem kell egyformának lenniük ahhoz, hogy egyenlőek legyenek". 
   "A modern társadalom készen áll a nemek közötti hatalmi és kiváltságbeli különbségek korrekciójára. A nők azonban nem tudják ezt egyedül megvalósítani. A nemi szerepek annyira összefonódnak, hogy a férfiaknak és a nőknek együtt kell megváltozniuk. E kiigazítások némelyike már folyamatban van. Látom, hogy a fiatalabb nemzedék sok mindent másképp csinál, mint a sajátom, például a férfiak nagyobb mértékben vesznek részt a szülői feladatokban, a nők pedig betörnek a férfiak által dominált munkahelyekre. A megoldás a férfiak bevonása a változás folyamatába. Ezért berzenkedem az olyan általánosításoktól, amelyek a férfiakat hibáztatják mindenért, ami rossz a világban. A férfiasság bizonyos megnyilvánulásait "mérgezőnek" nevezni... nos, én nem így képzelem el a feminizmust. Mi értelme egy egész nemet megbélyegezni?" 

Frans de Waal (1948) holland származású amerikai főemlőskutató, etológus, az atlantai Emory Egyetem pszichológiai tanszékének professzora. Évtizedek óta vizsgálja a főemlősök társas viselkedését, konfliktusmegoldó, együttműködési és empatikus képességét, igazságérzetét. De Waalt 2007-ben a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

További ajánlatunk

Akiktől más lett a világ - Magyar találmányok, felfedezések és újítások
borító: Akiktől más lett a világ - Magyar találmányok, felfedezések és újítások>
4 199 Ft
A világ végei
borító: A világ végei>
3 299 Ft
Lutra
borító: Lutra>
2 449 Ft
Isten egyenlete
borító: Isten egyenlete>
3 490 Ft
Fizikusok útvesztőben
borító: Fizikusok útvesztőben>
2 890 Ft
Játék a végtelennel
borító: Játék a végtelennel>
1 790 Ft
A hóhatáron túl
borító: A hóhatáron túl>
390 Ft
Az állatok világa 11. kötet
borító: Az állatok világa 11. kötet>
490 Ft

Hasznos holmik