• E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011
  • ISBN:
    978-963-09-6725-9
apple store link google play link

Az újkori olimpiák története 1. rész

1896-1912

Olvass bele!
  • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011
  • ISBN:
    978-963-09-6725-9
apple store link google play link
A nyári olimpiák történetét bemutató e-könyvsorozatot a sporttörténész szerzők kifejezetten a multimédiapláza számára készítették, és kizárólag e-könyvben hozzáférhető. A sorozat nem csak azért érdekes és fontos, mert hosszú idő óta nem jelent meg ilyen részletes magyar nyelvű statisztika. Még ennél is fontosabb, hogy adatbázisa a legújabb kutatások eredményeit tükrözi, így néhány, a sportrajongók körében tévesen nyilvántartott eredmény a régi jegyzőkönyvek és bírói döntések utólagos felkutatásával módosult.

A sorozat első része az első újkori olimpiától a „békeidők” utolsó, 1912-es stockholmi olimpiájáig öt versenysorozat történetét mutatja be. A versenysorozat kifejezés igencsak helyénvaló, hiszen a világkiállítással egyidőben megrendezett 1900-as párizsi olimpia több mint öt hónapon át tartott, kiérdemelve a „minden idők legszervezetlenebb olimpiája” címet. (Ez nem is csoda, hiszen Coubertint félreállították, és egy bürokratát neveztek ki a szervezőbizottság élére…)
Számtalan érdekességgel találkozik az olvasó az e-könyv „lapjain” a középkori olimpiáktól a hideg athéni tengeröbölben kivívott kettős magyar győzelmen át a stockholmi kilencórás nehézsúlyú birkózódöntőig. Az éremesőhöz szokott sportrajongó meglepődve szembesülhet azzal, hogy az első két olimpián nem osztottak aranyérmet: a győztes ezüstöt, a második bronzot kapott. Kiderül az is: kevésen múlott, hogy nem Budapesten rendezték az első újkori olimpiát! Az üzletet persze itt is az amerikaiak honosították meg: az 1904-es St. Louis-i Olimpiai Játékok rendezése és sporteredményei is az akkor még szabadjára engedett üzleti szellemet tükrözték. Akadt olyan olimpia is, ahol a rendezők nem kívántak egymást püfölő férfiakat látni, ezért nem rendeztek ökölvívóversenyt…
Aki letölti a 91 oldalas e-könyvet, az a minden sportág győzteseire és magyar résztvevőire kiterjedő aktualizált adatbázison kívül a játékok legérdekesebb eseményeinek történetét is elolvashatja.

A sorozat részeinek felépítése azonos. Az újkori olimpiai mozgalom előzményeit bemutató két nyitófejezet (Bevezetés ; Olümpiától a megvalósulásig) után a következő nyári olimpia rövid szöveges ismertetője összefoglalja a megrendezéssel kapcsolatos tudnivalókat, megemlíti a legérdekesebb, legnagyobb vagy éppen váratlan eredményeket, a legkiemelkedőbb sportembereket, végül sorra veszi a magyar olimpiai csapat érmeit, pontot érő győzelmeit és helyezéseit. A szöveges leírás után következik a versenyek eredményeit tartalmazó részletes táblázat, melyből megismerhetők minden sportág dobogósai, valamint a magyar indulók összes helyezése.

Tartalom

Bevezető
Olümpiától a megvalósulásig
Az olimpiai játékok története (1896–1912)
I. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (ATHÉN, 1896)
Eredmények
II. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (PÁRIZS, 1900)
Eredmények
III. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (ST. LOUIS, 1904)
Eredmények
IV. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (LONDON, 1908)
Eredmények
V. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (STOCKHOLM, 1912)
Eredmények
Rövidítések

További ajánlatunk

Formában kortalanul
borító: Formában kortalanul>
2 999 Ft
Kölyök a háznál
borító: Kölyök a háznál>
2 999 Ft
Calisthenics
borító: Calisthenics>
2 999 Ft
A macskák lelki élete
borító: A macskák lelki élete>
2 999 Ft
Száguldó magyarok
borító: Száguldó magyarok>
3 499 Ft
Street workout mindenkinek
borító: Street workout mindenkinek>
3 490 Ft
Győzz vagy tanulj!
borító: Győzz vagy tanulj!>
1 990 Ft
Az újkori olimpiák története 2. rész
borító: Az újkori olimpiák története 2. rész>
990 Ft

Hasznos holmik