• ISBN:
  978- 96-3 -9697-
 • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2011

Háború, forradalom, szociáldemokrácia Magyarországon 1914. július – 1919. március

Olvass bele!
 • ISBN:
  978- 96-3 -9697-
 • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2011
A kötet az első világháború kitörésétől a Tanácsköztársaság kezdetéig kíséri nyomon a Magyarországi Szociáldemokrata Párt politikai tevékenységét és a sajátos megközelítésen keresztül tükrözi a történelmi Magyarország felbomlásának folyamatát.
A magyar szociáldemokraták sem gátolhatták meg Magyarország hadba lépését, hiába figyelmeztették az uralmon lévőket, hogy elvesztik hatalmukat, trónjukat és birodalmukat. Az aggodalmaskodó, tiltakozó hang elveszett a mesterségesen felfokozott háborús hangulatban. 1917-re az MSZDP megkerülhetetlen politikai tényezővé vált, rohamosan nőtt taglétszáma. A háborúellenes és demokratikus tömegmozgalmak kapcsán számos elméleti-politikai kérdésről – függetlenség, választójog, nemzeti-nemzetiségi kérdés, föld, államforma, önálló hadsereg, külpolitika, szociális problémák – fejtette ki álláspontját az MSZDP.
A szerző arra összpontosítja figyelmét, hogy bemutassa ezeket az állásfoglalásokat és az értük folytatott küzdelmet. Az 1918. októberi forradalom nyomán létrejött kormány szociáldemokrata miniszterei a demokratikus viszonyok, a köztársasági rendszer kiépítésén munkálkodtak. A súlyos, olykor kilátástalannak tűnő nehézségeket tetézte az 1918. decemberi politikai válság, melynek megoldását a demokratikus politikai erők a szociáldemokratáktól várták. Az MSZDP-ben fellépő ún. szocializálók túlzásai megnehezítették a helyzet megoldását. Ugyanakkor a szociáldemokraták határozottan felléptek az 1918 decemberében porondra lépő, párttá szerveződött kommunisták illuzórikus követeléseivel és módszereivel szemben. A forradalom vívmányainak stabilizálását, Magyarország demokratikus átalakulását az antanthatalmak ultimátuma nyomán kialakult válság törte meg.

További ajánlatunk

Agitátorok
borító: Agitátorok>
2 999 Ft
A visszatért Erdély
borító: A visszatért Erdély>
2 999 Ft
Bibó megmondja
borító: Bibó megmondja>
2 399 Ft
A Grősz-per
borító: A Grősz-per>
990 Ft
A holokauszt és a családom
borító: A holokauszt és a családom>
2 700 Ft
A III/III krónikája
borító: A III/III krónikája>
2 999 Ft
Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből
borító: Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből>
2 990 Ft
A magyar szélsőjobboldal története
borító: A magyar szélsőjobboldal története>
2 999 Ft

Hasznos holmik