• KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2003
 • OLDALSZÁM:
  321 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789630998796
apple store link google play link

Lukács érsek és kora

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2003
 • OLDALSZÁM:
  321 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789630998796
apple store link google play link

Lukács, a 15. esztergomi érsek (1158–1181), az Árpád-kor egyik kimagasló főpapja. A párizsi egyetemen tanult, ő az első ismert Párizsban tanuló magyar klerikus. Hazatérése után tudománya és tekintélye révén előbb egri püspök, majd esztergomi érsek lett. Mint esztergomi érsek aktívan részt vett a bel- és a külpolitika irányításában.
Lukács érseknek tekintélyes része volt a magyar egyház állapotának és művelődésének erősítésében, többen (köztük Jób érsek, a feltételezett Anonymus és mások) az ő ajánlására, segítségével és oltalma alatt folytattak tanulmányokat Frankhonban, s lettek az Árpád-házi uralkodók utolsó fénykorának megteremtői és szolgálói.
A magyar katolikus egyház Lukács érsekkel emelkedett az ország első hatalmi tényezőjévé. A 13. század elején Róbert érsek sikertelen kísérletet tett szentté avattatására. Később is voltak újrafelvételi kísérletek, de a kanonizáció nem következett be.
Lukács érsek az elhivatottság élményével teljesítette mindazt, amire az utókor nagyrabecsülése felépíthető. Benne a rendeltetését vállaló, feddhetetlen és megalkuvást nem ismerő középkori héroszt tisztelhetjük, aki egy negyedszázadon át maradéktalan hűséggel szolgálta egész nemzetét: a méltónak vallott királyokat és híveinek széles táborát. Az őt követő nemzedékek meghatározó példája lett egyházi és világi mértékben egyaránt: Vir sanctus, egyszersmind heros patriae.

Lukács érsek a 12. század második felének meghatározó szellemi, egyházi és politikai vezetője volt, aki döntő befolyást gyakorolt négy egymást követő Árpád-házi király uralkodására és Magyarország középkori történetére. (A róla szóló monográfia nyomtatásban már nem érhető el.)

További ajánlatunk

Utak a senkiföldjén
borító: Utak a senkiföldjén>
4 000 Ft
Halálos együttérzés
borító: Halálos együttérzés>
2 790 Ft
Ismeretlen Trianon
borító: Ismeretlen Trianon>
3 490 Ft
Bethlen István
borító: Bethlen István>
2 590 Ft
Emlékirataim
borító: Emlékirataim>
3 890 Ft
A III/III krónikája
borító: A III/III krónikája>
2 999 Ft
Égszakadás
borító: Égszakadás>
590 Ft
A paraszti társadalom felbomlásának kezdetei
borító: A paraszti társadalom felbomlásának kezdetei>
990 Ft

Hasznos holmik