• ISBN:
  ISBN 978 615 5274 56 5
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  347 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013
apple store link google play link

Főúr, fizetek!

Kávéházi élet Nagyváradon, a Monarchia idejében

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 978 615 5274 56 5
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  347 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013
apple store link google play link

Az Osztrák– Magyar Monarchia egyik legszebb hátrahagyott emléke a kávéház. A kávéház szónak nem lenne ekkora kisugárzása, ha nem a Habsburg-uralom kései korszakában, a dualista monarchia megalakulásakor nyerte volna el jelentésének teljességét. Azzal, hogy megalkotta a kávéházat a maga klasszikus formájában, az Osztrák– Magyar Monarchia létrehozta azt, amit politikailag már nem sikerült megteremtenie: a lehető legellentmondásosabb elemek életképes integrációját.
A legelőkelőbb kávéház legtöbbször a város legszebb terén álló szálloda része volt. Egy kissé félreesőbb helyen állt egy egyszerűbb, a piacnál, a pályaudvar mellett, vagy fontos üzletek között, mivel szükségük volt a mozgó embertömegekre. Itt üldögélt a tanár, heves beszélgetésbe merülve az ügyvéddel, a kiskereskedő a nagykereskedővel alkudozott, a nyugalmazott hivatalnok itt tarokkozott vagy játszott egy parti rexet barátaival. A kávéházban minden vendég, társadalmi hovatartozásától függetlenül, társas életet élhetett…
Nagyvárad kávéházi életének fénykorát az ezerkilencszázas évek fordulóján, elején élte, amikor az emberekben megvolt az igény, hogy nyilvános társadalmi életet éljenek. Mivel a városnak jelentős szerepe volt a modern magyar irodalom kialakulásában, a lejegyzett emlékekből sok ismeretet szerezhetünk a kávéházak életéről. A kávéházak – egymással versenyezve és egymás szerepét kiegészítve – fontos részei voltak annak a szellemi izgatottságnak, amellyel a szecessziónak ez az erősen zsidó kultúrájú városa feltöltődött.

Péter I. Zoltán

További ajánlatunk

Csáth Géza egybegyűjtött levelezése
borító: Csáth Géza egybegyűjtött levelezése>
5 999 Ft
Az igazság nyelvei
borító: Az igazság nyelvei>
3 299 Ft
A világirodalom története
borító: A világirodalom története>
4 899 Ft
Történelmet író betegségek
borító: Történelmet író betegségek>
3 199 Ft
A kínai gondolkodás és kultúra alapfogalmai 1.
borító: A kínai gondolkodás és kultúra alapfogalmai 1.>
1 790 Ft
Milyen nyelv a magyar?
borító: Milyen nyelv a magyar?>
1 999 Ft
Mérgezett hajtűk
borító: Mérgezett hajtűk>
1 690 Ft
Esti Szindbád
borító: Esti Szindbád>
990 Ft

Hasznos holmik