• ISBN:
  ISBN 978 615 5274 56 5
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  347 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013
apple store link google play link

Főúr, fizetek!

Kávéházi élet Nagyváradon, a Monarchia idejében

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 978 615 5274 56 5
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  347 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013
apple store link google play link

Az Osztrák– Magyar Monarchia egyik legszebb hátrahagyott emléke a kávéház. A kávéház szónak nem lenne ekkora kisugárzása, ha nem a Habsburg-uralom kései korszakában, a dualista monarchia megalakulásakor nyerte volna el jelentésének teljességét. Azzal, hogy megalkotta a kávéházat a maga klasszikus formájában, az Osztrák– Magyar Monarchia létrehozta azt, amit politikailag már nem sikerült megteremtenie: a lehető legellentmondásosabb elemek életképes integrációját.
A legelőkelőbb kávéház legtöbbször a város legszebb terén álló szálloda része volt. Egy kissé félreesőbb helyen állt egy egyszerűbb, a piacnál, a pályaudvar mellett, vagy fontos üzletek között, mivel szükségük volt a mozgó embertömegekre. Itt üldögélt a tanár, heves beszélgetésbe merülve az ügyvéddel, a kiskereskedő a nagykereskedővel alkudozott, a nyugalmazott hivatalnok itt tarokkozott vagy játszott egy parti rexet barátaival. A kávéházban minden vendég, társadalmi hovatartozásától függetlenül, társas életet élhetett…
Nagyvárad kávéházi életének fénykorát az ezerkilencszázas évek fordulóján, elején élte, amikor az emberekben megvolt az igény, hogy nyilvános társadalmi életet éljenek. Mivel a városnak jelentős szerepe volt a modern magyar irodalom kialakulásában, a lejegyzett emlékekből sok ismeretet szerezhetünk a kávéházak életéről. A kávéházak – egymással versenyezve és egymás szerepét kiegészítve – fontos részei voltak annak a szellemi izgatottságnak, amellyel a szecessziónak ez az erősen zsidó kultúrájú városa feltöltődött.

Péter I. Zoltán

További ajánlatunk

Kis János (1770−1846) szuperintendens irodalmi és tudományos levelezése
borító: Kis János (1770−1846) szuperintendens irodalmi és tudományos levelezése>
2 413 Ft
A párbajozó úriember
borító: A párbajozó úriember>
1 990 Ft
Így sakkoztak ők
borító: Így sakkoztak ők>
2 990 Ft
Erdélyi ősz
borító: Erdélyi ősz>
1 600 Ft
Porcelánbolt
borító: Porcelánbolt>
2 890 Ft
Kreatív írás
borító: Kreatív írás>
950 Ft
Szakadozó mítoszok
borító: Szakadozó mítoszok>
590 Ft
Pilinszky János
borító: Pilinszky János>
990 Ft

Hasznos holmik