• ISBN:
    ISBN 9789630978989
  • KIADÓ:
    Kossuth Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    317
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2014
apple store link google play link

Kivilágos kivirradtig - Forró mezők

  • ISBN:
    ISBN 9789630978989
  • KIADÓ:
    Kossuth Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    317
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2014
apple store link google play link
Móricz Zsigmond életművének hatása és értékelése napjaink irodalmi közvéleményében rendkívüli változásokon megy át. A Móricz-naplók és más forrásmunkák kiadása, a legújabban kézbe vehető Móricz-monográfia, az „újraolvasó” tanulmánykötetek, a megpezsdült irodalomtörténeti eszmecserék az olvasóközönséget is egy új Móricz-kép megismerésére sarkallhatja. Sorozatunk alkalmas eddig indokolatlanul háttérbe szorult remekművek fölfedezésére és a közismert – inkább csak emlegetett – munkák élményteli befogadására.

„A nótás, dínom-dánomos magyar tönkremenés példázata kíván lenni” – írta Móricz egy ajánlóban arról a regényéről, amelyet az Úri murival párban a legvadabb, leglázasabb dzsentri-ábrázolásként emlegettünk minduntalan. Pedig a Kivilágos kivirradtig (1924) egyfajta írói szintézis: a mindenkori pótcselekvések, az emberi és animális lét átjárásai, az értelmes emberi élet fenyegetettsége, s persze az elfojtott, eltorzuló érzékiség, a házasság intézményének válsága mind-mind időtlen témái Móricznak. Móricz radikális modernsége mutatkozik meg a regény lapjain, mint ahogy bátor kísérletezőnek bizonyul a Forró mezőkben is: az ún. elitművészet ötvözése ez a regény az ún. kommersz műfajokkal, azaz a társadalmi analízisé a krimivel.

A Forró mezők (1929) tulajdonképpen detektívregény, egy megtörtént és földerítetlenül maradt gyilkosság nyomán bravúros poénnal záruló fikció – az ismert Móricz-i, vidéki televényben. Itt már a Rózsa Sándor- kötetek felé tájékozódó íróval találkozunk, aki utat keres megfogyatkozó közönségéhez, nem akármilyen színvonalon.

További ajánlatunk

Férfimesék
borító: Férfimesék>
2 999 Ft
Mindent bevallhatok
borító: Mindent bevallhatok>
2 999 Ft
Hallgatni akartam
borító: Hallgatni akartam>
1 990 Ft
Eszter hagyatéka
borító: Eszter hagyatéka>
1 590 Ft
Látjátok, feleim
borító: Látjátok, feleim>
980 Ft
Balatoni szívhalászat
borító: Balatoni szívhalászat>
490 Ft
Erzsébet királyné
borító: Erzsébet királyné>
990 Ft
Pacsirta
borító: Pacsirta>
290 Ft

Hasznos holmik