• ISBN:
  ISBN 9789639863392
 • KIADÓ:
  SZAK Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  486
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

Számítógéppel emberi nyelven

Intelligens szövegkezelés számítógéppel

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9789639863392
 • KIADÓ:
  SZAK Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  486
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

A szerzők, a nemzetközileg ismert MorphoLogic Kft. munkatársai, a számítógép alkalmazásának emberi nyelvi vonatkozásaival foglalkoznak. Könyvükben áttekintést nyújtanak a világon jelenleg hozzáférhető, az emberi nyelvvel kapcsolatos számítógépes eszközökről. Bemutatják a dokumentumok készítésének, tárolásának nyelvi problémáit, a szöveghelyesség ellenőrzésének eszközeit, a szöveges keresés újdonságait. Részletesen lehet olvasni a műben a fordítástámogatásról, a gépi fordítás újszerű és reális értelmezéséről, ami az európai intézményrendszerhez való csatlakozás kapcsán növekvő jelentőséggel bír. Végül áttekintik a karakter- és beszédfelismerő rendszerek nyelvi alapjait. Az ismertetett eszközök és eljárások egyszerre képviselik a legkorszerűbb tudományosságot és szolgálják a felhasználók napi érdekeit. A nemzetközi irodalomban is ritkaságnak tekinthető tematikai összetételű mű elsősorban azoknak szól, akik szakmájuk során professzionálisan használják a számítógép szövegkezelő képességeit (újságírók, fordítók, könyvkiadó szakemberek), nélkülözhetetlen a számítógépes rendszerek fejlesztőinek és üzemeltetőinek, és utoljára, de nem utolsósorban az alkalmazott nyelvészet iránt érdeklődő, ezzel a tudományággal foglalkozó tudósoknak, oktatóknak és egyetemi hallgatóknak.

A Számítógéppel emberi nyelven c. mű eredetileg 1999-ben jelent meg a SZAK Kiadó gondozásában. Ez volt az első és mind a mai napig egyetlen olyan, nagyközönségnek szánt mű, amely a számítógépek nyelvi eszközeivel és alkalmazásával foglalkozik. Ezek az alkalmazások ma még szélesebb körben elterjedtek, és szerepük van mind a professzionális informatikusok, mind a más területeken működő, de a számítógépet mindennapi eszközként használó szakemberek napi munkájában.

Ami elvi leírás a könyvben van, teljes mértékben érvényes mind a mai napig. Bizonyos gyakorlati közlések elavultak, illetve megváltoztak: ezeket az elektronikus kiadás szerkesztése során a kiadó a lehetőség mértékében korrigálta. Emellett, mivel az első megjelenés korában elektronikus kiadás nem készült, a kereshetőség és az internetes jelenlét miatt fontos az elektronikus megjelentetés.

További ajánlatunk

Word 2003 - Gyakori kérdések
borító: Word 2003 - Gyakori kérdések>
800 Ft
Windows XP haladókönyv
borító: Windows XP haladókönyv>
2 500 Ft
Windows Vista haladókönyv
borító: Windows Vista haladókönyv>
800 Ft
Microsoft Office 2003
borító: Microsoft Office 2003>
1 000 Ft
PowerShell-példatár
borító: PowerShell-példatár>
2 000 Ft
Shaderprogramozás
borító: Shaderprogramozás>
3 000 Ft
Windows Server 2008 rendszergazdáknak
borító: Windows Server 2008 rendszergazdáknak>
4 000 Ft
Windows 7 haladókönyv
borító: Windows 7 haladókönyv>
4 000 Ft

Hasznos holmik