• FORDÍTOTTA:
    Gálvölgyi Judit
  • EREDETI CÍM:
    Tales of the Peculiar
  • KIADÓ:
    Kossuth Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2017
  • OLDALSZÁM:
    192 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789630988100
apple store link google play link

A különlegesek regéi

Andrew Davidson illusztrációival

Olvass bele!
  • FORDÍTOTTA:
    Gálvölgyi Judit
  • EREDETI CÍM:
    Tales of the Peculiar
  • KIADÓ:
    Kossuth Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2017
  • OLDALSZÁM:
    192 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789630988100
apple store link google play link

Ransom Riggs ebben a gyönyörű, művészi grafikákkal illusztrált könyvében azokat a regéket írja meg, amelyek a Vándorsólyom-trilógiában szereplő „különlegesek” eredetét és legősibb történeteit beszélik el. A különlegesekről szóló szokatlan mesék minden darabja egy-egy meglepetés: sosem az történik, amire számítunk, a szereplők furák, a fordulatok kiszámíthatatlanok, az atmoszféra pedig különös. Minden történet egy másik világ, de megegyeznek abban, hogy: különlegesek.

A szerző
Ransom Riggs (szül. 1979, Maryland, USA) amerikai író, a Kenyon College-ben irodalmat, a Dél-kaliforniai Egyetemen pedig filmezést tanult. Első regénye, a
Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (2011) világsiker lett (és mozifilm is készült belőle). A trilógia további részei, a szintén nagy sikerű Üresek városa (2014) és a Lelkek könyvtára (2015). 2017-ben következett egy mesegyűjtemény: A különlegesek regéi. Jacob Portman és különleges barátainak történetét az író új trilógiával folytatja, amelynek első kötete, a Napok Térképe (2019). Magyarul valamennyi Gálvölgyi Judit fordításában és a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Ransom Riggs a feleségével, a szintén író Tahereh Mafival Los Angelesben él.

Exkluzív interjú a szerzővel

A különlegesek univerzuma
Figyelem! Ha elolvasná a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényt, ugorja át az alábbi ismertetőt, és inkább hallgasson bele a műbe Mertz Tibor előadásában!

A regényfolyam alapgondolata, hogy világunkban ősidők óta élnek különleges képességekkel rendelkező emberek, akiket a különleges adottságokkal nem rendelkező „normálisok” üldöznek, mert félnek tőlük. Sok különlegest már gyerek-, illetve kamaszkorában megkeresnek és „szárnyaik alá vesznek” az ymbrynék, azaz a madárrá változni tudó különleges asszonyok, akik képesek időhurkot létrehozni és fenntartani. Más különlegesek felnőttként keresnek maguknak hurkot, hogy ott éljék le életüket. (És persze olyanok is akadnak, akik a „normálisok” üldöztetésével dacolva hurkon kívül élik le életüket.)
Mi az időhurok?
Az időhurok egy kisebb-nagyobb hely (egy ház, egy település), amelyben az időt az ymbryne minden nap egy adott időpontban újraindítja. Vándorsólyom kisasszony időhurkában például 1940. szeptember 3-a ez a nap. Aki 14 évesen beköltözik egy hurokba, amíg ott él, 14 éves marad, mert az időhurokban a teste csupán egyetlen napot öregszik, és a hurok napjának „újraindításakor” egy napot visszafiatalodik. Emlékeit azonban megtartja minden megélt napról… A különleges teste csak akkor kezd el fokozatosan öregedni, ha hosszabb időre elhagyja a hurkot. Minél hosszabb időn át élt a hurokban, annál gyorsabban „öregszik előre”, amikor hurkon kívül, a valós időben tartózkodik. Egy olyan különleges fiatal, aki már 60–70 éve időhurokban él, a hurkon kívül akár néhány hónap alatt megöregszik és meghal.

A hurok két kapuja két különböző korra néz, így lehetséges, hogy Jacob Portman a saját korának egy nyári napján belép Vándorsólyom kisasszony időhurkába, és kiléphet belőle 1940. szeptember 3-án. Aki nem tartozik a különlegesek közé, az nem képes belépni az időhurokba, a különlegesek azonban a hurkok között lépkedve képesek korokon át utazást tenni.

A különlegesek mindig is titokként kezelték az időhurkok helyét és időpontját a világban, és erről nagyon kevés térkép készült – az egyik ezek közül a Napok Térképe. Jó tudni azonban, hogy a Napok Térképe sem mutat meg minden hurkot!

A különlegesek univerzuma már az első kötet megjelenése után számos magyar rajongót szerzett. Erről tanúskodik a rajongók által a kiadó hivatalos Vándorsólyom-facebook-oldalára írt történeteket tartalmazó, szabadon letölthető Vándorsólyom kisasszony – Variációk című e-könyv.

További ajánlatunk

Sorcery of Thorns - Könyvek varázslata
borító: Sorcery of Thorns - Könyvek varázslata>
4 290 Ft
Pityke és prém
borító: Pityke és prém>
2 449 Ft
Ikrek mágiája 1.
borító: Ikrek mágiája 1.>
1 990 Ft
The Magic Brush and Enchanted Paintings
borító: The Magic Brush and Enchanted Paintings>
3 199 Ft
Lovecraft földjén
borító: Lovecraft földjén>
3 980 Ft
Napok térképe
borító: Napok térképe>
2 690 Ft
A Wadon királyai
borító: A Wadon királyai>
2 495 Ft
Coraline
borító: Coraline>
1 480 Ft

Hasznos holmik