• FORDÍTOTTA:
  Csíkhelyi Lenke
 • EREDETI CÍM:
  Българите и степната империя през Ранното средновековие
 • KIADÓ:
  Napkút Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • OLDALSZÁM:
  152 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789632637587

Lovasnomád birodalmak és városlakók

A mások problémája

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Csíkhelyi Lenke
 • EREDETI CÍM:
  Българите и степната империя през Ранното средновековие
 • KIADÓ:
  Napkút Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • OLDALSZÁM:
  152 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789632637587

A Krisztus születése körüli századokban a sztyeppei lovasnomád népek körül oszlani kezd a köd, számunkra egyre kézzelfoghatóbb antik források keletkeznek Kínában, majd Ázsia más vidékein, később Indiában és Európában is. A koraközépkorra elérkezünk a sztyeppei magaskultúra, az összetett államalakulatok és birodalomépítés klasszikus korszakához. A hagyományos történetírás azonban túl földhözragadt, sokszor retrospektívnek tűnő zárt nép-fogalma és egysíkú identitás-kategóriái ezekre és az ezt követő évszázadok sztyeppei lovasnomád társadalmára alig illenek.
Az identitás kutatása a kortárs történettudomány és történeti antropológia alapkérdései közé tartozik. Hiszen még a ma emberét is joggal foglalkoztatja a kik vagyunk, honnan jöttünk, hová megyünk kérdése, amelyből a kik vagyunk mi kérdésre adott válaszokat újra és újrafogalmazzuk. A sztyeppei népek „mi” kategóriája, ennek tartalma az alapvető témája a jelen kötetnek is.
Melyek voltak a sztyeppei lovas népeket másoktól elválasztó „mi” kategória összetevői, elemei, melyek voltak a társadalmon kívüli és a társadalmon belüli „más” kategóriájának alapjai? Ezeket az elméletinek tűnő kérdéseket a méltán nemzetközi hírű bolgár szerző, az Ohridai Szent Kelemen Egyetem (Szófia) tanára monográfiájában konkrét adatokon és megannyi példán keresztül vizsgálja és elemzi.
Kínai és szogd, türk, görög, latin és más források elemzésén keresztül vezet ez a hatalmas szellemi utazás Eurázsia sztyeppéire, vissza a koraközépkorba. A történettudomány, a történeti antropológia, a klasszika filológia módszereit egyaránt felsorakoztató mű merőben újszerűen veszi sorra a Krisztus utáni első évezred második felében – általa a „sztyeppei birodalmak aranykoraként” említett időszakban – a hunok, türkök, ujgurok, kazárok, avarok, bolgárok államalakulatainak, egyes esetekben birodalmainak sorát; főleg a kívülállóktól megkülönböztető identitást vizsgálva, majd a belső identitás-kategóriákat (nők, foglalkozási egységek, vallási csoportok stb.) ismertetve.
Azok számára, akik a magyar őstörténet kérdését a mai napig intenzíven kutatják, komoly jelentősége lehet ennek az újszerű megközelítésű és rendkívül adatgazdag műnek.

További ajánlatunk

Őszi középkor
borító: Őszi középkor>
4 299 Ft
Kína legrövidebb története
borító: Kína legrövidebb története>
2 999 Ft
Az önbecsülés 6 alappillére
borító: Az önbecsülés 6 alappillére>
2 790 Ft
Hitler
borító: Hitler>
2 990 Ft
A zsidóság
borító: A zsidóság>
890 Ft
Török és tatár hódítók
borító: Török és tatár hódítók>
690 Ft
Szent Lajos utódai
borító: Szent Lajos utódai>
690 Ft
Garibaldi élete és kora
borító: Garibaldi élete és kora>
990 Ft

Hasznos holmik