• KIADÓ:
  Kortárs Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • OLDALSZÁM:
  508 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789634350262

A kettézárt falu

dokumentumregény

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Kortárs Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • OLDALSZÁM:
  508 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789634350262

Két időzóna egy faluban. A falu egyik felében, Nagyszelmencen az Európai Unió, Szlovákia. A másik felében, Kisszelmencen Ukrajna. Itt a kijevi idő a hivatalos, ott a közép-európai. De a kisszelmenciek is a közép-európai szerint élnek.
Az első világháború végéig az Ung vármegyei Nagyszelmenc–Kisszelmenc ikerfalu Magyarország szerves része volt. A Párizs környéki békeszerződésekkel Csehszlovákiához került. 1938–1944 között újra Magyarországhoz tartozott. Majd a Szovjetunió nyugatra tolta a határait, bekebelezte Kisszelmencet is, és átláthatatlan vasfüggönyt húzott az ikerfalu két része közé. E két nincsország öröksége az ikerfaluban a mai schengeni határ, pontosan Sztálin vasfüggönyének nyomvonalán.
A kettézárt falu című dokumentumregény azt mondja el: a határ hogyan választott el gyereket a szüleitől, menyasszonyt a vőlegénytől, barátokat, haragosokat... Hívőket a templomtól, iskolásokat az iskolától – temetőt a holtaktól... Hogyan vitték a civil magyarokat hadifogolyként a gulágra, hogyan üldözték az egyházakat, a papokat... Az ikerfalu egyik felében elkezdődött történetek a túloldalon folytatódnak: hűségről és hűtlenségről, állhatatosságról és árulásról, kitartásról és föladásról beszélnek.
A szerző hosszú évek munkájával illesztette össze a Szelmenc-kirakós darabjait: a huszadik század, az ezredforduló képét, amelyen láthatjuk, hogy a nagy eszmék mennyit érnek földközelben. Ahogy kisszelmenci emberünk a munkácsi sörgyár népköltészeti jelmondatát idézi: A sör már jobb, de még ihatatlan.

További ajánlatunk

Tiltott kapcsolat
borító: Tiltott kapcsolat>
1 990 Ft
Harc és összeomlás
borító: Harc és összeomlás>
1 990 Ft
A mohácsi csata
borító: A mohácsi csata>
1 399 Ft
Fölébredt a föld
borító: Fölébredt a föld>
2 990 Ft
Kiegyezés Kádárral
borító: Kiegyezés Kádárral>
1 990 Ft
Az 1956-os forradalom és szabadságharc
borító: Az 1956-os forradalom és szabadságharc>
990 Ft
Magyarország a második világháborúban
borító: Magyarország a második világháborúban>
990 Ft
55 meghökkentő eset a magyar történelemből
borító: 55 meghökkentő eset a magyar történelemből>
2 990 Ft

Hasznos holmik