• KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  320 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • ISBN:
  ISBN 9789634751656

A miniszterelnök élete és halála

Teleki Pál (1879-1941)

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  320 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • ISBN:
  ISBN 9789634751656

A két világháború közötti időszak miniszterelnökei közül talán Teleki Pál alakja él a legelevenebben a társadalmi emlékezetben. Tudós, főcserkész, miniszter, kétszer kormányfő, a revízió főideológusa, aki rendre feltűnik az 1938 és 1940 közötti terület-visszacsatolások fotóin. Rejtélyesnek tűnő halála sokak képzeletét megmozgatja, a magyar zsidók jogfosztásában játszott szerepe pedig súlyos kérdéseket vet fel.
Ez az alaposan dokumentált, gondosan felépített, részletes és izgalmas életrajz arra vállalkozik, hogy ennek az ellentmondásos életpályának az ívét megrajzolja, és bemutassa állomásait. Az erdélyi magyar arisztokrata és a dúsgazdag görög kalmárlány egyetlen gyermekeként eltöltött gyerekkortól kezdve a földrajzi kutatásokon, a fajegészségügyön, a turanizmuson át az egyetemi tanári katedráig, az első, majd második miniszterelnökségig. A könyv igyekszik választ adni a politikus halálát övező rejtélyekre is.
Teleki életének hatvankét évében benne sűrűsödik a huszadik század első felének csaknem valamennyi magyar politikai-társadalmi problémája, amelyekkel ez az érzékeny, sőt túlérzékeny személyiség így vagy úgy szembesült pályája során. Részese volt a századelő értelmiségi vitáinak és politikai csatározásainak, az első világháborúnak, az összeomlásnak és a forradalmaknak, Trianonnak, a Horthy-korszaknak, a második világháborúba való belépésnek. Ablonczy Balázs könyve nemcsak egy politikus portréja, hanem a két háború közötti Magyarország hiteles rajza is egyúttal.

További ajánlatunk

Biszku
borító: Biszku>
2 999 Ft
Háborúban Bizánccal
borító: Háborúban Bizánccal>
1 799 Ft
Búvópatakok
borító: Búvópatakok>
2 999 Ft
A barna táska
borító: A barna táska>
1 590 Ft
Fényes szellők
borító: Fényes szellők>
700 Ft
Az ország három részre szakadása
borító: Az ország három részre szakadása>
990 Ft
Kállay Miklós külpolitikája
borító: Kállay Miklós külpolitikája>
990 Ft
Nemzetiségek a történelmi Magyarországon
borító: Nemzetiségek a történelmi Magyarországon>
990 Ft

Hasznos holmik