Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Az újkori olimpiák története 4. rész

1964-1972

Lévai György-Ivanics Tibor

Kiadó : Kossuth Kiadó

E-könyv megjelenés éve : 2011

ISBN : 978-963-09-6728-0

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

990 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 
A második világháború után rendezett olimpiák rendszerint feszült nemzetközi légkörben zajlottak. A kötetünkben tárgyalt három verseny sem kivétel ez alól: 1964-ben a hidegháború még javában zajlott, Korea és Indonézia bojkottálta az első ázsiai játékokat; 1968-ban világszerte óriási diáktüntetések zajlottak, a prágai tavaszt eltiporták és a rendező Mexikóvárosban a megnyitó előtti napon mintegy 250 tiltakozó diákot ölt meg a karhatalom; 1972-ben pedig az eddigi legtragikusabb és legszomorúbb olimpián kilenc sportoló esett terroristák áldozatául. A korszakból azonban nem csak ezek az emlékek maradtak meg, hanem Abebe Bikila futása, Dawn Fraser tempói, Bob Beamon kozmikus ugrása, Polyák és Kozma Pici aranya, a fociválogatott győzelmei, Zsivótzky kalapácsa, Mark Spitz hihetetlen sorozata, Földi Imre, Gedó György, Hegedüs Csaba és még sokan mások, akiknek nevével az e-könyvben találkozhat.

A nyári olimpiák történetét bemutató e-könyvsorozatot a sporttörténész szerzők kifejezetten a multimédiapláza számára készítették, és kizárólag e-könyvben hozzáférhető. A sorozat nem csak azért érdekes és fontos, mert hosszú idő óta nem jelent meg ilyen részletes magyar nyelvű statisztika. Még ennél is fontosabb, hogy adatbázisa a legújabb kutatások eredményeit tükrözi, így néhány, a sportrajongók körében tévesen nyilvántartott eredmény a régi jegyzőkönyvek és bírói döntések utólagos felkutatásával módosult.

A sorozat részeinek felépítése azonos. Az újkori olimpiai mozgalom előzményeit bemutató két nyitófejezet (Bevezetés ; Olümpiától a megvalósulásig) után a következő nyári olimpia rövid szöveges ismertetője összefoglalja a megrendezéssel kapcsolatos tudnivalókat, megemlíti a legérdekesebb, legnagyobb vagy éppen váratlan eredményeket, a legkiemelkedőbb sportembereket, végül sorra veszi a magyar olimpiai csapat érmeit, pontot érő győzelmeit és helyezéseit. A szöveges leírás után következik a versenyek eredményeit tartalmazó részletes táblázat, melyből megismerhetők minden sportág dobogósai, valamint a magyar indulók összes helyezése.
Tartalom
Bevezető
Olümpiától a megvalósulásig
Az olimpiai játékok története (1964–1972)
XVIII. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (TOKIÓ, 1964)
Eredmények
XIX NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (MEXIKÓVÁROS, 1968)
Eredmények
XX. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (MÜNCHEN, 1972)
Eredmények
Rövidítések

 
 

© 2010 multimediaplaza.com