Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

A fáraók földjének Nobel-díjasa

Kémiai Nobel-díj, 1999

Ahmed Zewail

Fordította : Keszei Ernő-Rozsnyói Pál

Kiadó : Typotex Kiadó

E-könyv megjelenés éve : 2012

ISBN : 9789639664739

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

1 590 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 
„A könyv három nagy témája: az élet, a tudomány és jövő - ahogy én látom." Írja a szerző.
Az élet: az ő élete, ahogy a kis Ahmed a Nílus menti városkából Alexandriába jut, onnan egyenest Kaliforniába, a híres-neves Caltech Egyetemre, ahol egy nagyszerű tudóscsapat tagjaként a molekuláris történések, az elemi reakciók megfigyelésével foglalkozhat.
A tudomány: az ő tudományát femtokémiának hívják, mivel a femto a 10-15, azaz a milliomod milliomodjának ezredrészének kifejezésére szolgál, s az ilyen parányi idő alatt lezajló molekuláris folyamatok tudománya a femtokémia. Az ebben a röpke időtöredékben alig létezők kimérése, viselkedésük megértése elismerésre méltó. Nobel-díjra is.
A jövő: a különleges életpálya tapasztalatai alapján vázolja a jövőt, ami az egyiptomi múlt és jelen, illetve az amerikai high-tech tudomány között feszül. Nekünk magyaroknak különös és ritka ez a nézőpont, de jó tudnunk, hogy neves tudósok hazájaként tart bennünket számon.
Regényes életút, értő magyarázat a molekuláris világ történéseiről és egy jövőkép: „világrendetlenségről" és tennivalókról.

Ahmed Zewail 1946-ban Egyiptomban született, de doktori tanulmányait már az Egyesült Államokban folytatta. Jelenleg a Caltech oktatója, ahol 1990 óta a kémiai fizika Linus Pauling professzora. 1999-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat, mert kísérletileg bizonyította, hogy gyors lézerek alkalmazásával lehetséges az atomok megfigyelése, miközben azok a reagáló molekulákban átrendeződnek.
A szerző az első arab származású, aki a természettudományok területén kapott Nobel-díjat.

 
 

© 2010 multimediaplaza.com