Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Rippl-Rónai József

Farkas Zsuzsa

Kiadó : Kossuth Kiadó

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

690 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 
Az e-könyv a Kossuth Kiadó által nyomtatásban megjelentetett nagysikerű A magyar festészet mesterei című sorozat azonos című kötetének szöveganyagát tartalmazza, az illusztrációk nélkül.

Rippl-Rónai József 1861. május 23-án született Kaposvárott, ahol apja iskolaigazgató volt. Rövid gyógyszerészeti tanulmányok után útja 1884-ben Münchenbe vezetett. A kor szokásainak megfelelően a bajor Képzőművészeti Akadémia képezte ki felsőfokon azokat a magyar művészeket, akik az ott divatban lévő kedélyes szalon zsánerfestészeten keresztül kiváló technikai képzettségre tettek szert. Rippl-Rónai szülei anyagi támogatásával Herterich és Diez élő modelleket alkalmazó osztályába iratkozott be. Rajztanulmányai jó ütemben haladtak, ezt bizonyítja 1886-ban a pesti "Üstökös" című lapban megjelent első rajza is. 1885-1886-ban a Magyar Országos Képzőművészeti Tanács 300 forintos ösztöndíjat adományozott a fiatal művésznek. Az akadémia festészeti osztályán kialakított merev oktatási rendszer nem volt megfelelő tanulási metódus számára. Ezért volt nagy jelentősége annak, hogy 1887-ben újabb magyar ösztöndíjat kapott a rézkarckészítés tanulmányozására, s Párizsba utazhatott. Szinte azonnal felkereste az akkor már világhírű honfitársát, Munkácsy Mihályt, akinek megmutatta száz életnagyságú akt- és fejtanulmányát. Munkácsy felfogadta maga mellé, és így nála segédként dolgozhatott, másolhatta műveit, náluk ebédelt, eljárt a pénteki estélyekre, ahol megismerkedett kora hírességeivel.

Farkas Zsuzsa művészettörténész tanulmányesszéje bemutatja a festő életútját, művészi pályáját, az őt ért hatásokat, és munkásságának hatását az őt követő magyar festőgenerációkra.

 
 

© 2010 multimediaplaza.com