• EREDETI CÍM:
  L’amica geniale
 • FORDÍTOTTA:
  Matolcsi Balázs
 • ISBN:
  ISBN 9789633553572
 • KIADÓ:
  Park Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  341 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2016

Briliáns barátnőm

Olvass bele!
 • EREDETI CÍM:
  L’amica geniale
 • FORDÍTOTTA:
  Matolcsi Balázs
 • ISBN:
  ISBN 9789633553572
 • KIADÓ:
  Park Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  341 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2016

Ferrante-láz (Ferrante fever) - így nevezték a jelenséget, amely pár éve a „Nápolyi regények” megjelenésekor végigsöpört a világon. A híradások szinte mindegyike megemlítette a szerző személyét körüllengő homályt, ugyanis az Elena Ferrante írói álnév. A mai napig nem tudni, hogy kit takar, bár a tetralógia sikerének köszönhetően a találgatások megszaporodtak. Olyannyira, hogy a napokban bejárta a nemzetközi és a hazai sajtót Claudio Gatti oknyomozó újságíró cikke, amelyben számos adattal alátámasztva felfedni véli a szerző kilétét.

Elena Ferrante nagy fába vágja a fejszét, a mozgalmas egyéni történetek után ezúttal két nápolyi lány, Lila Cerullo és Elena Greco évtizedeken át tartó barátságáról mesél, az ötvenes évektől napjainkig.

A tetralógia Első Könyve, a Briliáns barátnőm a két főszereplő kislány- és kamaszkorát, valamint számos mellékszereplő életét írja le Nápoly egyik szegény lakótelepén.

A szerző lépésről lépésre követi a két lány nővé érését, személyiségfejlődését, egymásra gyakorolt hatását, szövetségük és rivalizálásuk történetét, a jó és rossz érzéseket, melyek évtizedeken át alakítják szoros barátságukat. Bemutatja továbbá több mint ötven év kulturális és szociális változásait, melyek hatásai átalakítják a városrészt, Nápolyt, Olaszországot és kettejük viszonyát. Mindezt a szerzőtől megszokott lendülettel és könyörtelen alapossággal, ugyanakkor különleges, egyszerre mély és könnyed, olvasmányos stílusban.

Bárcsak sose érne véget, kívánja az olvasó. És nem is ér véget. Jobban mondva amikor ez a kötet befejeződik, ahogyan Lila és Elena gyermek- és kamaszkora, újabb nagy változások küszöbén állunk, melyek összekuszálják a két szívbéli barátnő életét. Az elkövetkező időket, a fiatalságtól egészen az időskorig, további három regény mutatja be. A megszállott olvasónak ez is élvezetet nyújt: a várakozás, a vágyakozás a folytatás után, a reménykedés, egy kis öröm a közeli jövőben napjaink megannyi keserűsége között.

Elena Ferrante a Tékozló szeretet és az Amikor elhagytak szerzője, mindkét könyvéből film készült, Mario Martone, valamint Roberto Faenza rendezésében. La Frantumaglia (Gondolatgomolygások) című műhelynaplója saját írói tapasztalatairól beszél. 2006-ban jelent meg Nő a sötétben című regénye, 2007-ben pedig a gyerekeknek szóló La spiaggia di notte (Éjjeli strand).

További ajánlatunk

Betoncsók
borító: Betoncsók>
2 599 Ft
Az íjász
borító: Az íjász>
2 499 Ft
Csikóéveink
borító: Csikóéveink>
2 590 Ft
Kisbohémek
borító: Kisbohémek>
2 790 Ft
Levelek
borító: Levelek>
4 500 Ft
Rovarszemű ember
borító: Rovarszemű ember>
2 290 Ft
A harcmező kiterjesztése
borító: A harcmező kiterjesztése>
1 990 Ft
Valaha testvérek voltunk
borító: Valaha testvérek voltunk>
2 390 Ft

Hasznos holmik