• E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2010
 • ISBN:
  978-963-09-6267-4

A falu jegyzője

 • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2010
 • ISBN:
  978-963-09-6267-4

"Aki tiszai alföldünknek csak egy kis részét bejárta, vagy csupán néhány napig tartózkodott ennek a sivatagnak bármelyik vidékén, bátran elmondhatja, hogy ismeri az egészet.

Ahogy bizonyos családokban első pillantásra nehéz megkülönböztetni a rokonok arcát, itt is csak közelebbi ismeretség után vehetünk észre különbségeket az egyes tájak között. Az az utas, aki homokos lapályainkon kocsizik, bárhol is nyomja el az álom, ha néhány óra múlva fölébred, csak izzadó lovain láthatja, mennyit haladt, vagy azon, hogy a nap alább hanyatlott.
Messze elnyúló legelők, amelyeknek egyhangúságába csak itt-ott hoz némi változatosságot egy vödörhíjas gémeskút vagy félig kiszáradt láp körül sétáló gólya; rosszul mívelt szántóföldek, amelyek tengerijét és búzáját Isten után csak az őrzi meg, hogy maga a lopás is fáradságos némiképpen; hellyel-közzel egy magános tanya, ahol bozontos kuvaszok ugatása hirdeti a birtok szentségét, s a tavalyról visszamaradt szénaboglyák és szalmakazlak arról vallanak, hogy a birtokosnak vagy fölöttébb sok a takarmánya, vagy túlontúl kevés a marhája - ezt látta az utas, amikor álomra hunyta a szemét, s ugyanezt látja, amikor fölébred. Mintha még maguk a templomtornyok is vele utaztak volna a rónaság távoli határain, az éppen elhagyott falvak ugyanúgy hasonlítanak egymásra, mint arra a helységre - még ha város is -, amelyik felé most ügetnek a lovak. Ha aztán az utas megtudja kocsisától, hogy miközben szunyókált, déltől estélig egy egész mérföldet haladt - még egy darabkával többet is! -, elálmélkodik a csodán."

További ajánlatunk

Férfimesék
borító: Férfimesék>
2 490 Ft
A zsebóra és más novellák
borító: A zsebóra és más novellák>
590 Ft
Csutora
borító: Csutora>
2 290 Ft
Az igazi
borító: Az igazi>
2 290 Ft
The town in black
borító: The town in black>
2 690 Ft
Látjátok, feleim
borító: Látjátok, feleim>
980 Ft
Kártya-kódex
borító: Kártya-kódex>
690 Ft
Az arany ember
borító: Az arany ember>
990 Ft

Hasznos holmik