• FORDÍTOTTA:
  Makovecz Benjamin
 • EREDETI CÍM:
  The Silk Roads. A New History of the World
 • KIADÓ:
  Park Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  672 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2020
 • ISBN:
  ISBN 9789633556696

Selyemutak

Egy új világtörténet

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Makovecz Benjamin
 • EREDETI CÍM:
  The Silk Roads. A New History of the World
 • KIADÓ:
  Park Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  672 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2020
 • ISBN:
  ISBN 9789633556696

„Briliáns történelmi tabló egy világról, melynek súlypontja épp most tolódik el Kelet felé.” (The Economist)

A hírnév és a vagyon évszázadokon át Nyugaton, a két Amerika új világában várta a merészeket. A kalandra és meggazdagodásra vágyók ma a Keletre függesztik tekintetüket. A Közép-Ázsiában, majd Kína és India jókora részein át húzódó térség valaha uralkodó szerepet játszott a világ gazdasági, politikai, kereskedelmi és kulturális életében, s most hasonlóan meghatározó jelentőségre tesz szert.
A világtörténelem új szempontok alapján megfogalmazott nagy áttekintése, a Selyemutak szemkápráztató feltérképezése azoknak az erőknek, amelyek birodalmakat virágoztattak fel és taszítottak a mélybe, áruk és eszmék áramlását irányították, napjainkban pedig a nemzetközi viszonyok és folyamatok új fejezetének kezdetét ígérik.

„Manapság nagy körültekintéssel igyekszünk felbecsülni a gyors gazdasági növekedés valószínű hatásait Kínában, ahol a luxuscikkek iránti igény az előrejelzések szerint a következő évtizedben megnégyszereződik, és feszült figyelemmel kísérjük a társadalmi változásokat Indiában, ahol ma már több embernek van mobiltelefonja, mint ahányan vízöblítéses vécét használhatnak. Egyik ország sem jelenti azonban a legjobb nézőpontot a világ múltjának és jelenének szemléléséhez. Valójában egy évezreden át ez a Nyugat és Kelet, Európa és a Csendes-óceán között húzódó régió volt a világ tengelye.
Ez az a régió, ahol a világ nagy vallásai megszülettek. Itt emelkedtek fel és hanyatlottak le hatalmas birodalmak, s a küzdelem hatásai érzékelhetőek voltak sok ezer kilométernyi távolságban is. Aki itt megáll, másképpen látja a múltat, és feltárul előtte egy bonyolult, szoros összefüggésekkel átszőtt világ, amelyben az egy-egy kontinensen végbemenő történések hatással vannak a másikra, ahol a közép-ázsiai események utórezgései Észak-Afrikában is érezhetők, ami Bagdadban végbemegy, az visszhangot ver Skandináviában.
A történelmi megrázkódtatások szétterjedtek a szélrózsa minden irányába futó hálózaton: az útvonalakon, amelyeken zarándokok, harcosok és kereskedők közlekedtek. A 19. század végén egy kiváló német geológus, Ferdinand von Richthofen (az első világháborúban legendává vált pilóta, »a vörös báró« nagybátyja) selyemutaknak – Seidenstraßen – nevezte el ezt a nagy jelentőségű, eleven hálózatot.”

További ajánlatunk

A Kreml titkai - 1917-2022
borító: A Kreml titkai - 1917-2022>
3 499 Ft
Ferenc József és Sisi
borító: Ferenc József és Sisi>
3 890 Ft
Az iszlám
borító: Az iszlám>
2 390 Ft
1914 - A nagy háború száz éve
borító: 1914 - A nagy háború száz éve>
3 990 Ft
A valódi James Bond
borító: A valódi James Bond>
1 420 Ft
Török és tatár hódítók
borító: Török és tatár hódítók>
690 Ft
Mégiscsak a szociáldemokrácia
borító: Mégiscsak a szociáldemokrácia>
990 Ft
Arab kalifák
borító: Arab kalifák>
690 Ft

Hasznos holmik