• KIADÓ:
    Jelenkor
  • OLDALSZÁM:
    176 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2021
  • ISBN:
    ISBN 9789636768560

Szeméremékszerek 2.

Olvass bele!
  • KIADÓ:
    Jelenkor
  • OLDALSZÁM:
    176 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2021
  • ISBN:
    ISBN 9789636768560

A Szeméremékszerek prózafolyamának első kötetében (A két steril pohár, 2018) búcsút vettünk a déli határsávból–őrizetből szabaduló művésztől (akár egybe is írhatjuk: szabadulóművésztől), az új kötetben a szabadkai, palicsi kávéházak teraszán találkozunk vele és beszélgetőtársával, Czipriánnal. Ketten szinte (költői) versenyben idézik föl és illesztik össze emlékeiket, történeteiket a gyerekkortól az egykori jugoszláv esztendőkön át napjainkig. Figyelmes hallgatójuk, Tolnai Ottó – ahogy magát nevezi: az élő organizmusként alakuló, „viselkedő” mesék diszpécsere – feledhetetlen figurákra talál, pontosabban ő teszi, varázsolja feledhetetlenné őket. Az őrölt paprika fenoménjeitől a SINGER-ét utaztató varróasszonyig, a hajdani mozigépésztől a király előtt úszóbemutatót tartó Balla Laci bácsiig. Őslakosok, látogatók, menekültek. És persze felbukkan Dr. Brenner, alias Csáth Géza, nyomában a hely szellemét adó kreativitás mindennemű képviselőivel, köztük a festővel, akinek a védjegye mi más lenne, mint egy Adrián összefestékezett bácskai pantalló, azúrja a teremtés védőszíne.

Szilárd Leó egykori kérdésére, aki „tudta volt az atom, a világ mibenlétét, csak azt nem tudta: Mi az, hogy Palics?”, ők adják meg a választ.

„A történet annyira izgalmas kezdett lenni, hogy könny szaladt a szemembe. (Jóllehet nekem, akárcsak T. Olivérnek, száraz a könnyzacskóm; mi inkább csak belülről sírunk, tele vagyunk belső kis Niagarákkal.)”

További ajánlatunk

Az angyali vigasság
borító: Az angyali vigasság>
1 800 Ft
Rianás
borító: Rianás>
2 999 Ft
Beláthatatlan táj
borító: Beláthatatlan táj>
2 599 Ft
A teremtés koronája
borító: A teremtés koronája>
2 299 Ft
A hopik könyve
borító: A hopik könyve>
2 299 Ft
Adél és Aliz
borító: Adél és Aliz>
2 490 Ft
A szemfényvesztett
borító: A szemfényvesztett>
2 390 Ft
Hajónapló
borító: Hajónapló>
1 690 Ft

Hasznos holmik