• KIADÓ:
  Jelenkor
 • OLDALSZÁM:
  176 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789636768560

Szeméremékszerek 2.

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Jelenkor
 • OLDALSZÁM:
  176 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789636768560

A Szeméremékszerek prózafolyamának első kötetében (A két steril pohár, 2018) búcsút vettünk a déli határsávból–őrizetből szabaduló művésztől (akár egybe is írhatjuk: szabadulóművésztől), az új kötetben a szabadkai, palicsi kávéházak teraszán találkozunk vele és beszélgetőtársával, Czipriánnal. Ketten szinte (költői) versenyben idézik föl és illesztik össze emlékeiket, történeteiket a gyerekkortól az egykori jugoszláv esztendőkön át napjainkig. Figyelmes hallgatójuk, Tolnai Ottó – ahogy magát nevezi: az élő organizmusként alakuló, „viselkedő” mesék diszpécsere – feledhetetlen figurákra talál, pontosabban ő teszi, varázsolja feledhetetlenné őket. Az őrölt paprika fenoménjeitől a SINGER-ét utaztató varróasszonyig, a hajdani mozigépésztől a király előtt úszóbemutatót tartó Balla Laci bácsiig. Őslakosok, látogatók, menekültek. És persze felbukkan Dr. Brenner, alias Csáth Géza, nyomában a hely szellemét adó kreativitás mindennemű képviselőivel, köztük a festővel, akinek a védjegye mi más lenne, mint egy Adrián összefestékezett bácskai pantalló, azúrja a teremtés védőszíne.

Szilárd Leó egykori kérdésére, aki „tudta volt az atom, a világ mibenlétét, csak azt nem tudta: Mi az, hogy Palics?”, ők adják meg a választ.

„A történet annyira izgalmas kezdett lenni, hogy könny szaladt a szemembe. (Jóllehet nekem, akárcsak T. Olivérnek, száraz a könnyzacskóm; mi inkább csak belülről sírunk, tele vagyunk belső kis Niagarákkal.)”

További ajánlatunk

A nő, aki nem tud parancsolni a kezének
borító: A nő, aki nem tud parancsolni a kezének>
2 490 Ft
Magányügy
borító: Magányügy>
1 990 Ft
Rózsaméz
borító: Rózsaméz>
1 399 Ft
Fanyar nappalok a tokhaltapétás szobában
borító: Fanyar nappalok a tokhaltapétás szobában>
1 390 Ft
Ez a város egy távoli bolygó
borító: Ez a város egy távoli bolygó>
2 590 Ft
Sömmi
borító: Sömmi>
1 990 Ft
Árnyképrajzoló
borító: Árnyképrajzoló>
1 800 Ft
Bodzagőz
borító: Bodzagőz>
650 Ft

Hasznos holmik