apple store link

Új Magyar Illemtan

apple store link

"A Hasznos Könyvtár buzgó és gyakorlati érzékű kiadója évek óta emlegette előttem, ha néha találkoztunk, milyen szükség volna egy jó és új Illemtanra. Ez a valamikor népszerű műfaj úgyszólván eltűnt a magyar könyvpiacról, amit semmiképpen nem magyaráz a kereslet csökkenése - a vevők gyakran kérnek effélét, de a műveltebb olvasónak mégse ajánlhatja a különben is régen elavult Tánc- és Illemtanokat, vagy Szerelmi Levelezőket, amik tele vannak a régi szokásokra vonatkozó tanácsokkal. Nagyon csodálkozik, jegyezte meg többször, hogy az író uraknak nem jut eszébe egyszer valami effélét csinálni, pedig a kiadásában megjelent Modern Szakácskönyv - hogy csak egy példát mondjon - nagy sikere figyelmeztethette volna őket az ilyen természetű könyvek népszerűségére, s hogy - magyarul beszélve - milyen szépen kereshet vele az Író, különben is ő sem riadna vissza áldozatoktól.

Talán soha nem jutott volna eszembe, hogy éppen én fogadjam meg a tanácsát, ha példálódzása nem kelti bennem azt a gyanút, hogy rajtam keresztül inkább előkelőbb hírben álló írótársaimra céloz, vagyis hogy engem nem nagyon tart alkalmasnak erre a feladatra.

Az ilyen bizalmatlanság mindig veszélyes becsvágyakat keltett bennem, ismerem magam. A középiskolában nem nagyon érdekelt a matematika, de Fröhlich tanár úr egyszer megjegyezte, hogy ez azért van, mert nincs is tehetségem hozzá - ez a felületes kritika annyira felbőszített, hogy érettségi után csak azért is matematika szakra iratkoztam az egyetemen, majd én megmutatom neki. És ha Einstein nem jön közbe... na de nem akarom szépen induló Illemtanomat mingyárt a legnagyobb illetlenséggel, a dicsekvéssel kezdeni.2

(részlet)

Aladin és Aladár

Előszó

Aladin és Aladár

Férfiasság és nőiesség

Hogy kell köszönni?

A csőcselékösztönről

A vitatkozásról

Nagy emberekről

Vendéget látni – vendégnek lenni

Alapfogalmak

Estély Mutatós Menyhértéknél

Szíves Szilárdék vacsorája

Impresszum

További ajánlatunk

Lágerek népe / Emlékezők
borító: Lágerek népe / Emlékezők>
3 599 Ft
Esőváros
borító: Esőváros>
2 599 Ft
A sebész és más novellák
borító: A sebész és más novellák>
590 Ft
Családi album
borító: Családi album>
590 Ft
A gyertyák csonkig égnek
borító: A gyertyák csonkig égnek>
1 990 Ft
A bűvös szék
borító: A bűvös szék>
290 Ft
Szent Péter esernyője; Beszterce ostroma
borító: Szent Péter esernyője; Beszterce ostroma>
990 Ft
A szerelem lexikona
borító: A szerelem lexikona>
690 Ft

Hasznos holmik