• ISBN:
  9786155492327
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  399
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013

Búvópatakok

A jobboldal és az állambiztonság 1945-1989

Olvass bele!
 • ISBN:
  9786155492327
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  399
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013

Köztudott, hogy a pártállami diktatúra idején minden jobboldali gondolat eredendően üldözendőnek számított. De vajon hogyan élték túl a hagyományos politikai felosztás szerint jobboldalinak tekintett személyek és mozgalmak a Rákosi-, majd a Kádár-rendszer üldöztetéseit? Kik választották az évtizedekre szóló, csendes „alámerülést”, és kik azok, akik továbbra is aktívan képviselték korábbi eszméiket? És vajon a rendelkezésünkre álló dokumentumok alapján meg lehet-e különböztetni a jobboldalhoz köthető valós társadalmi jelenségeket az állambiztonság konstruált ügyeitől?

Az UNGVÁRY KRISZTIÁN által szerkesztett tanulmánykötet a Kádár-rendszer állambiztonsága szempontjából „jobboldalinak” tekintett hagyomány és gondolkodás, illetve az ezt képviselő csoportok 1945 és 1990 közötti történetéből ad reprezentatív válogatást. Mivel e meglehetősen széles – a progresszív konzervatív eszmétől a kisgazdákon át az egyetemi szervezkedésekig és a radikális szélsőjobboldali mozgalmakig terjedő – politikai paletta szereplői és nézetei a kommunista és államszocialista diktatúra idején egyként „ellenségesnek” minősültek, a kötet tanulmányai mindenekelőtt az állambiztonsági iratok feldolgozására épülnek.

Az összeállítás áttekintést nyújt az olvasónak a belügyminisztérium „jobboldali” ellenségképéről, részletesen tárgyalja a prominens kisgazda és kereszténydemokrata politikusok sorsát, illetve nyomon követi a háború előtti szélsőjobboldalhoz köthető mozgalmak utóéletét is. E hiánypótló kötet kitűnő írásai nem csupán arra világítanak rá, hogy a jobboldali hagyományok hogyan élték túl búvópatakszerűen a háborút követő fél évszázadot, de a ma jobboldalinak tekintett attitűdöket és mentalitásokat is jobban érthetővé teszik.

További ajánlatunk

Megtartó erő
borító: Megtartó erő>
3 199 Ft
Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai
borító: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai>
2 999 Ft
Bethlen István
borító: Bethlen István>
2 590 Ft
A Munkásőrség
borító: A Munkásőrség>
3 490 Ft
Fölébredt a föld
borító: Fölébredt a föld>
2 990 Ft
Budapest a diktatúrák árnyékában
borító: Budapest a diktatúrák árnyékában>
3 490 Ft
Drakula
borító: Drakula>
790 Ft
Magyarország a második világháborúban
borító: Magyarország a második világháborúban>
990 Ft

Hasznos holmik