• ISBN:
  ISBN 9786155715341
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  332
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2016

Szabadkőművesből református püspök

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9786155715341
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  332
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2016

Ravasz László (1882–1975) a „láthatatlan református pantheon” egyik legfontosabb alakja. A 20. századi református egyház Erdélyből jött karizmatikus püspöke, lenyűgöző szónok és író, a modern magyar protestantizmus nagy hatású közéleti személyisége. Ugyanakkor egyike a két világháború közötti zsidóellenesség ideológiai megalapozóinak. A róla szóló emlékezések vagy a szenvedélyes dicsőítés, vagy a vádirat műfaját követik. Akárcsak katolikus kortársai, Prohászka Ottokár vagy Mindszenty József esetében.

A Horthy-rendszerhez ezer szállal kötődő egyházi vezető vagy karizmatikus püspök, rendkívüli szellemi tekintély vagy az egyházi antiszemitizmus egyik fő ideológusa, kivételes érzékenységű retorikus vagy az irodalmár jelmezébe bújt konzervatív erkölcscsősz? Az azonosuláshoz választani szükséges, a történeti megértés viszont kiteheti az ést is az ellentmondások közé.

A magyar jobboldali hagyományt tárgyaló művek csak szórványosan említik Ravasz László nevét, pedig igen fontos formáló szereplője volt, mind politikai szerepvállalásával, mind termékeny írói életművével, és a vasárnapi ebéd előtt elhangzó beszédeivel egyaránt. Élete is tele van izgalmas tényekkel, valaha szabadkőműves volt, később Horthy Miklósért rajongott. Megszavazta a zsidótörvényeket, de 1944-ben aktívan közreműködött az embermentésben. Később pedig, az 56-os forradalom hatására, még a szocializmust is elfogadta volna – a marxizmus és a szovjet elnyomás nélkül. Az izgalmas és ellentmondásos életmű áttekintése arra figyelmeztet, vallás és a politika összefüggései a 20. században is döntő hatással voltak a magyar társadalom fejlődésére.

"Ravasz László elsősorban egy hang. Rádióhallgatók százezreinek volt a magyar református egyház megszemélyesítője a két világháború közötti időszakban. Kicsit kenetes, de dallamos hang volt az övé, ugyanakkor tisztán és érthetően csengő. Hatos Pál az a történész, aki nemcsak már-már divatjamúltan széles műveltségénél és kétségbevonhatatlan elemző tehetségénél fogva alkalmas az összetett ravaszi életpálya bemutatására, hanem azért is, mert mindezt olyan nyelven teszi, amelynek révén sokak számára válik áttekinthetővé a teljes életmű." (Ablonczy Balázs)

További ajánlatunk

Ellenség a baloldalon
borító: Ellenség a baloldalon>
1 990 Ft
Horthy Miklós
borító: Horthy Miklós>
2 490 Ft
1956: Erőszak és emlékezet
borító: 1956: Erőszak és emlékezet>
2 490 Ft
Fölébredt a föld
borító: Fölébredt a föld>
2 990 Ft
A mégiscsak szociáldemokrata
borító: A mégiscsak szociáldemokrata>
1 890 Ft
Búvópatakok
borító: Búvópatakok>
2 490 Ft
A dualizmus kora
borító: A dualizmus kora>
990 Ft
Magyar-szovjet diplomáciai, politikai kapcsolatok 1920-1941
borító: Magyar-szovjet diplomáciai, politikai kapcsolatok 1920-1941>
1 590 Ft

Hasznos holmik