• EREDETI CÍM:
  Truble in Paradise
 • ISBN:
  ISBN 9789634054771
 • FORDÍTOTTA:
  Reich Vilmos
 • KIADÓ:
  Európa Könyvkiadó
 • OLDALSZÁM:
  392 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017

Zűr a Paradicsomban

A történelem végétől a kapitalizmus végéig

Olvass bele!
 • EREDETI CÍM:
  Truble in Paradise
 • ISBN:
  ISBN 9789634054771
 • FORDÍTOTTA:
  Reich Vilmos
 • KIADÓ:
  Európa Könyvkiadó
 • OLDALSZÁM:
  392 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017

"A Nyugat legveszélyesebb filozófusa." (Adam Kirsch)

Bár olyan világban élünk, amelyben szinte állandósult a válság, mintha mégis elfogadnánk, hogy a kapitalizmus, ez az alaptalan reményekkel kecsegtető, szédítő és szédelgő ideológia a lehetséges világok legjobbikát jeleníti meg. A nagyobb egyenlőség, a több demokrácia és az erősebb szolidaritás világa ellenben nehézkesnek és unalmasnak, sőt bizonyos szempontból egyenesen veszedelmesnek tűnik: megvalósítása csak szürke, túlszabályozott, falanszterszerű társadalomhoz vezethet. Slavoj Žižek azt fejtegeti e rendkívül időszerű könyvében, hogy mi sem áll távolabb az igazságtól.
Ha valóban szeretnénk jobb, igazságosabb, az emberi kreativitás kibontakozását elősegítő és az emberi méltóságot védelmező társadalmat elképzelni, akkor fel kell ismernünk, mondja a filozófus, hogy a kapitalizmus kínálja a legunalmasabb, a legdermesztőbb jövőt: az állandó változás látszatát keltve ugyanis mindig ugyanazt tálalja fel, csak egyre nagyobb mennyiségben; ezzel szemben az igazi egyenlőségért, ha úgy tetszik, a kommunizmusért vívott harc az igazán merész és ígéretes vállalkozás.
Míg Fukuyama a történelem végét és a liberális demokrácia teljes diadalát hirdette, míg Samuel P. Huntington szerint elkerülhetetlen a civilizációk összecsapása, és ezért minden erőnkkel védenünk kell saját kultúránkat, míg Thomas Piketty az egyre nagyobb egyenlőtlenség okozta veszélyekre figyelmeztet, és a kapitalista rendszeren belül próbál erre megoldást találni, addig a világhírű szlovén filozófus, a baloldali radikális gondolkodás legbefolyásosabb alakja amellett érvel, hogy mai problémáink csak a kommunizmus perspektívájából értelmezhetők és oldhatók meg. És hogy feltétlenül meg kell próbálnunk felépíteni az igazi egyenlőségen alapuló társadalmat, hacsak nem olyan világban akarunk élni, amelyben zombik és vámpírok uralkodnak.


"A kultúraelmélet Elvis Presleyje." (Chronicle of Higher Education)

"A freudi és a lacani pszichoanalízisre, illetve Hegel és Marx dialektikus gondolkodására támaszkodva Žižek a hétköznapi ideológiák sok esetben üdítően irritáló kritikáját bontja ki. Mai globális kapitalizmusunknak és ideológiai jelenségeinek e szórakoztató és szellemes elemzése intellektuális és ideológiai szövetségese, a francia Alain Badiou megállapításainak gondolatébresztő ismertetésével párosul... A globális tiltakozó mozgalmakban megjelenő kommunista horizontot megőrizni és a politika alapjává megtenni: Žižek felfogása szerint ez napjaink voltaképpeni feladata." (Janosik Herder)

"Kevés gondolkodó illusztrálja jobban a mai kapitalizmus ellentmondásait, mint Slavoj Žižek... Az elképesztő intellektuális túltermelést megvalósító életművében Žižek a jelen rendjének fantazmagorikus kritikáját alkotta meg, olyat, amely állítása szerint, s bizonyos szempontból valóban gyakorlatilag mindent tagad, ami jelenleg létezik." (John Gray, New York Review of Books)

"A pszichoanalízisnek, sőt általában a kultúraelméletnek az elmúlt évtizedek folyamán színre lépett legfélelmetesebben ragyogó képviselője." (Terry Eagleton, London Review of Books)

"Nincs olyan társadalmi vagy természeti jelenség, amelyre ne terjesztené ki elméleti vizsgálódását." (Rebecca Mead, New Yorker)

"Ha Szlovéniában maradt volna, Szlovénia pedig kommunista ország maradt volna, akkor Žižekből nem lett volna az az ártalmas fickó, akivé vált időközben. Valójában ha nem szólna komolyabb érv amellett, hogy sajnálkozzunk a kelet-európai kommunizmus összeomlásán, Žižek rászabadítása a nyugati tudományos életre alighanem önmagában elégséges volna. Jacques Lacan pszichoanalitikus vízióját mint az új, szocialista filozófia transzcendentális alapját elfogadva Žižeknek sikerül minden elődjét fölülmúlni az izgalom fokozásában." (Roger Scruton: Fools, Frauds and Firebrands. Thinkers of the New Left)

"Európa új értelmiségi élcsapatának kedvenc gondolkodóját, Žižeket olvasni, amikor az elemében van, csodálatos és időnként riasztó élmény: amit művel, az részben filozófiai kötéltánc, részben végtelenített performance, részben intellektuális hullámvasutazás." (Sean O'Hagan, Observer)

"Ellenállhatatlan a prózája, néha őrült, de sohasem unalmas." (New Statesman)

"Žižek az angolszász világban szupersztárrá vált az elmúlt években, míg Magyarországon szűkebb körben ismert. A videóit több százezren nézik a megosztókon (annak dacára, hogy másfél óra filozófiai előadás hosszúnak számít a neten), számos egyetemen vendégoktató, a legnagyobb nyugati lapokban publikál, a könyvei is jól fogynak.
Stílusa miatt sokan támadják, Noam Chomskyval is volt egy nagyobb csörtéje: Chomsky azzal vádolta, hogy csak hangzatos szavakat használ, csak jó színész, aki könnyen eladja magát, de mondanivalója nincs. Valamint, hogy a szlovén filozófus elméletei nem alapulnak empirikus tapasztalaton. Erre Žižek visszatámadott, és azt mondta, hogy soha az életben nem látott embert, aki empirikusan többet tévedett volna, mint Chomsky." (Sarnyai Gábor, MNO)

További ajánlatunk

Sanyikám, én nem politizálok
borító: Sanyikám, én nem politizálok>
2 599 Ft
A világ, amiben élünk
borító: A világ, amiben élünk>
1 990 Ft
Orosz hekkerek
borító: Orosz hekkerek>
3 199 Ft
Itt van Amerika
borító: Itt van Amerika>
2 799 Ft
Diktatúrából demokráciába
borító: Diktatúrából demokráciába>
1 790 Ft
A Városligettől Zanzibárig
borító: A Városligettől Zanzibárig>
1 990 Ft
Vészhelyzet
borító: Vészhelyzet>
1 890 Ft
Baloldal = társadalmi haladás
borító: Baloldal = társadalmi haladás>
990 Ft

Hasznos holmik