apple store link google play link

Civil a konyhában

Olvass bele!
apple store link google play link

Az egyik iskolai szünidő első napján édesanyám hajnalban felébresztett, elsorolta, hogy a reggelihez és ebédhez milyen alapanyagokat hol találok (kredenc, spájz, hűtőszekrény), a lelkemre kötötte, az ötéves öcsémnek is rendesen adjak enni, és elment dolgozni. Az ajtóból még visszaszólt: ,,Az asztalon hagytam 1 forint 50 fillért, ebből vegyél 50 fillérért jeget a hűtőszekrénybe, és magatoknak egy-egy gombóc fagylaltot.”
Apai nagymamámat a kukoricatörés idején Endrődön, Békés megyében láttam először nagy mennyiségben főzni. A nagymamám 40 literes kondérban főzött egytálételt – hússal – a dolgozóknak: 40 dkg plusz 2 nagy szelet kenyér volt egy adag.
Anyai nagymamámnak a Fejér megyei Mezőfalván kisebb mennyiséget kellett főzni, de ,,finomat” is kellett adni. A finomság titka a tejföl volt. A zöldséglevesbe, mártásba, főzelékbe, uborkasalátába, ecetes zöldsalátába – tejföl. Még a sütemények tésztái is tejföllel készültek.
Elvégeztem az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát, és 1971–1977 között csak egyszer főztem. Későbbi feleségemnek készítettem egy ,,igazi” zöldborsófőzeléket. ,,Kicsit édes volt…”, kaptam a rövid kommentárt, és csak másnap jöttem rá, hogy a só helyett cukrot tettem a főzelékbe. Valószínűleg sorspróbáló főzés volt ez, mert negyvennégy éve vagyunk házasok.

További ajánlatunk

Paleolit konyha haladóknak
borító: Paleolit konyha haladóknak>
4 000 Ft
Jógatest
borító: Jógatest>
3 490 Ft
Immunerősítő ételek
borító: Immunerősítő ételek>
4 000 Ft
Cukoragykúra
borító: Cukoragykúra>
2 990 Ft
Idősotthon belülről
borító: Idősotthon belülről>
2 190 Ft
Napfényvitamin
borító: Napfényvitamin>
2 999 Ft
Astanga jóga
borító: Astanga jóga>
2 390 Ft
Tiszta Szex
borító: Tiszta Szex>
3 490 Ft

Hasznos holmik