Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

A három márványfej

Jókai Mór

Kiadó : Kossuth Kiadó

E-könyv megjelenés éve : 2010

ISBN : 978-963-09-6225-4

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).

Töltse le most!

Kérjük, jelentkezzen be a letöltéshez!
 
A nemzeti romantika megteremtője, Jókai Mór e művében több írásbeli dokumentumot és szájhagyományt is felhasznált. A 16. században játszódó romantikus történet középpontjában egy raguzai szerzetes és szerelme áll. A cselekmény a dalmát tengerparton, Raguzában és környékén játszódik. Boboli János - Raguza első polgárának fia - megszökteti esküvőjéről a gazdag fejedelem lányát. Ezért a lányt kolostorba zárják, ő pedig szerzetes lesz. A környező hegyekben élő waragánok segítségével fölégetteti a lány vőlegényének várát, és a férfiakat megöleti, de a nőket, gyermekeket és a rabszolgákat kimenekíti. Egy új nemzetséget hoz létre a menekültekből, az uskókat, s várost alapít Raguza közelében, melynek neve Új-Jeruzsálem lett. Miközben új városába befogadja az üldözött embereket, elbukott kereskedőket, cselvetéssel kiszabadítja a kolostorból szerelmesét, s meghódítja a fejedelemasszony szívét is. A romantikus cselekmény bővelkedik csatákban, csodálatos események leírásában és meglepő fordulatokban.

Szerzői előszó
Jól tudom azt, hogy a tisztelt közönség éppen olyan szívesen olvassa a kritikát, mint a regényt: célszerűség tekintetéből mindjárt egyesítettem mind a kettőt: ezáltal kitüntetve tanulmányaimnak mélyen lerakott alapját; feltárva a kútforrásokat, s lélektani és korfestési magyarázatokkal értelmezve azokat a rendkívüli és lehetetlennek látszó eseményeket, amik ez elbeszélést hosszúra nyújtani törekszenek anélkül, hogy a szükségesnél több archeológiát, geognosiát, botanikát, táj- és jelmezleírásokat vennének igénybe. Ezáltal megkönnyítem a kritikának a dolgát, és elveszem a kenyerét – ami kettős jó cselekedet. Tehát: „Disputa.” Kritikus. Micsoda inkorrekt cím? „Márványfej”? Fej alatt az organikus test részét értjük. Ha márványból van, akkor már szobor. Tehát helyesen: „Három márvány mellszobor”. Szerző. Engedelmet kérek, ezek éppen csak „fejek”. Semmi sincs hozzá más. Hogy miért hiányzik náluk a test többi része? Ez az elbeszélés legutolsó lapján lesz olvasható, amit előre elárulni nem lehet – tehát hadd következzék az első fejezet.
Szerzői előszó 1. A három tüzes szentek klastroma 2. A kritikus leírása 3. Az apáca-fejedelemnő 4. Soror Kozima és Soror Kekharizméne 5. Az éneklő dabóza, a tengeri szüzek és a kerekes hajók 6. Dávid király 7. A mirákulum 8. A warángok otthona 9. Az őrpaták 10. A bor a warángoknál 11. A waráng fiúk 12. Az aranyhegy 13. A bogumilok 14. A hypnopoie 15. Bogumil menyegző 16. Az ostrom 17. A Bludár 18. A Solom álma 19. A föld feletti sötétség 20. A „daimonomache” 21. Egy új nép 22. A feltámadás napja 23. A hajdani Raguza 24. Damiani Júdás 25. A daviditák 26. A kettős csillagok 27. A köszöntés és nem köszöntés 28. „Fiam!” 29. A férgek harca 30. Az egérfogó 31. A harc 32. A harangkongás 33. A beteljesült kívánságok 34. A holt király nászútja 35. A halálra ítélt nép 36. A három márványfej 37. A három kőfej

 
 

© 2010 multimediaplaza.com