• KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2018
  • OLDALSZÁM:
    464 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789634753902

A Magyar Nemzet története 1938-2018

Olvass bele!
  • KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2018
  • OLDALSZÁM:
    464 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789634753902

A 2018 tavaszán megjelenését beszüntető Magyar Nemzet az elmúlt nyolcvan év hazai napilappiacán páratlan kuriózum.
Sőt, a lap jóval több, mint egy napilap. A magyar és a világtörténelem egyik fordulópontján, közvetlenül a második világháború kitörése előtt, 1938-ban indult útjára, és azóta, függetlenül a politikai és társadalmi berendezkedés radikális változásaitól mindig központi szerepben volt, mélyen tükrözve és egyben alakítva is az eseményeket – pedig közben volt egy Rákosi- és egy Kádár-rendszer is. A szinte azonnal kialakult legendájához, az általa betöltött szerephez éppúgy ragaszkodtak a hatalom mindenkori birtokosai, mint a lapot tartalommal megtöltők. A lap története egyben izgalmas mélyfúrás az elmúlt nyolcvan év magyar történelmébe és szellemi folyamataiba.
Alapítója, Pethő Sándor a Times, a Neue Zürcher Zeitung tapasztalatait felhasználó első magyar világlapnak gondolta el. Olyan újságnak, amely a hazai politikai eseményeket a külpolitika eseményeibe ágyazva elemzi, értelmezi. A születő, konzervatív-liberális, keresztény szellemiségű, a nemzeti kérdésekkel kiemelten foglalkozó lap terjedelmes külpolitikai rovattal rendelkezett.
A hazai világlapról szőtt elképzeléseket a második világháború kitörése keresztülhúzta. Néhány éven belül viszont a Magyar Nemzet vált az ország legnagyobb hatású náciellenes orgánumává.
Az 1944-es betiltás után egy esztendővel újjászülető lap, amíg tehette – 1948 tavaszáig – ugyanolyan határozottan lépett fel a kommunista egyeduralmi törekvésekkel szemben. A későbbiekben is a pártsajtóhoz képest meglévő mássága, a letűnt polgári világot idéző stílusa, hangvétele emelte ki a szocializmus médiavilágából, tette érdekessé olvasói előtt.
A Magyar Nemzet fennállásának nyolc évtizede alatt nagy részt olyan körülmények között volt kénytelen működni, amikor az országban vagy korlátozták a sajtószabadságot vagy egyáltalán nem – legfeljebb a kiskapukat megtalálva – lehetett a hivatalostól eltérő nézeteket hangoztatni. Az újság a kiskapukat kihasználva, felélesztve háború alatt az olvasók tájékoztatására rendszeresen használt „becsempészett őszinte mellékmondatok” hagyományát szólalt meg – amikor megtehette a szocialista rendszer idején is.
A kilencvenes évektől – éppen mert mindenki magáénak érezte és akarta a patinás márkanevet – a lapra megpróbáltatásokkal teli korszak várt. A Magyar Nemzet a Napi Magyarországgal való 2000-es egyesítés nyomán megerősödött, ám idővel egyre inkább elköteleződött egyetlen politikai erő irányába. A 2015-ös fordulatot követően függetlenségének helyreállításával sikerült korábbi tekintélyét visszaszereznie. A szellemében az alapítók céljaihoz visszatért Magyar Nemzetet két nappal a 2018-a választás után zárta be tulajdonosa, aki azóta el is adta médiumait. A Magyar Nemzet folytatásaként a lap korábbi újságírói idén májusban létrehozták a Magyar Hangot.

További ajánlatunk

Második Trianon?
borító: Második Trianon?>
1 953 Ft
Óvoda az óvóhelyen
borító: Óvoda az óvóhelyen>
3 499 Ft
Trianon-legendák
borító: Trianon-legendák>
2 999 Ft
Magyar rebellisek
borító: Magyar rebellisek>
2 590 Ft
A sztyeppei civilizáció és a magyarság
borító: A sztyeppei civilizáció és a magyarság>
1 300 Ft
Turulmadár fenn az égen
borító: Turulmadár fenn az égen>
1 890 Ft
A paraszti társadalom felbomlásának kezdetei
borító: A paraszti társadalom felbomlásának kezdetei>
990 Ft
Kádár 2.
borító: Kádár 2.>
1 590 Ft

Hasznos holmik