Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Mi minden lehettem volna?

Karinthy Frigyes

ISBN : 9789630970877

Kiadó : Kossuth Kiadó

Oldalszám : 211

Megjelenés éve : 2012

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).

Töltse le most!

Kérjük, jelentkezzen be a letöltéshez!
 

Ez a válogatás Karinthy Frigyes különböző budapesti lapokban megjelent írásait tartalmazza. Összegyűjtésükben és kiadásukban titkára, Grätzer József is közreműködött.
„A humor a teljes igazság” – vallotta Karinthy Frigyes, aki maga is humoros írásaival aratta első jelentős sikereit. Humoreszkjeit olvasva megismerhetjük írói világát, filozófiáját, életszemléletét és tehetségét. Az irodalom valamennyi ágában maradandót alkotott, „skálája a legbohózatosabb humortól utópisztikus és filozofikus messzeségekig ível, s titkos, mély összefüggés van humora és fantasztikuma közt” – írja róla Babits.
Karinthy azontúl, hogy a mai abszurd irodalom előfutárának tekinthető, a magyar irodalom történetében elsőként használta a humort a filozófiai igényű felismerés kifejező eszközeként. Azt vallotta, hogy „a jó humorista […] nem az, aki mindent nevetségessé tesz, hanem az, aki meglátja a nevetségest ott, ahol lehet.” Már Kolozsvári Grandpierre Emil is felismerte, hogy „nemzedékek tanultak nevetni Karinthytól”, és ez a kijelentés a mai napig helytálló.


 
 

© 2010 multimediaplaza.com